ponedjeljak, 17. travnja 2017.

KREMPITA: “Dama” među kolačima!

490-din-za-1-5-kg-10-kom-domacih-krempita-sa-besplatnom-dostavom-na-kucnu-adresu-1659-2
Za nju kažu da je “dama” među slatkim kolačima. Suptilna, otmena, ponosna – jedinstvena Krempita.

Sastojci
– 2 lista kupovnog  lisnatog tijesta
– 1 l punomasnog mlijeka
– 1 l vode
– 500 g šećera
– 4 kesice vanili šećera


  – 200 g brašna
– 200 g gustina
– 10 jaja
– 500 ml slatke pavlake, po želji

Priprema
Svaki list lisnatog tijesta razvijte oklagijom na jednake veličine, tako da odgovaraju veličini pleha. Ispecite oba da porumene, a zatim jedan isjecite na kocke, onolike kolika će vam biti parčad krempite.
Odvojite žumanca od bjelanaca, a od 500g šećera odvojite 10 kašika, koje ćete umutiti sa bjelancima. Žumanca, šećer, vanili šećer, brašno i gustin izmješajte sa oko 3-4 dl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudvica.


  Preostalo mlijeko i vodu stavite zajedno da prokuhaju. Za to vrijeme ulupajte čvrst snijeg od 10 bjelanaca i 10 kašika šećera. U prokuhano mlijeko ukuhajte smjesu sa žumancima i uz povremeno mješanje kuhajte oko 10 minuta na umjerenoj temperaturi, uz neprestano mješanje.
Još vreo fil polako dodajte, jednu po jednu kašiku u snijeg od bjelanaca mješajući mikserom najvećom brzinom. U dosta duboki pleh stavite cijeli list lisnatog tijesta.
Preko premažite vreo fil i kada se malo prohladi poredajte isječene kocke lisnatog tijesta tako da ona strana koja je bila dole pri pečenju sada bude gore, tako ce se dobiti ravan izgled. Ako želite, preko ohlađenog fila možete premazati ulupanu slatku pavlaku, pa tek onda poredati pečene korice. Preko pospite šećer u prahu.

0 komentari