nedjelja, 14. svibnja 2017.

Prirodni lekovi za paradentozu

parodontoza-si-tartrul
Paradentoza je generalno lose dentalno stanje usta i zuba. Najcesce je to posledica poodmakle zapustene infekcije, usled lose ili nepravilne higijene usta. Prethodnica paradentoze je nelecena upala desni. Paradentoza dovodi do ozbiljnog ostecenja desni, ligamenata i kosti na kojima se zubi drze, a krajnji stadijum je gubitak zuba.

Losa oralna higijena pogoduje razvoju bakterija u ustima. Bujanje bakterija zarazi desni a prvi simptomi su crvenilo i otok. Infekcija dalje destruktivno utice na strukturu koja podrzava zube. Kako bolest napreduje, tako se desni sve vise povlace, infekcija prelazi i na kost a zubi pocinju da se klimaju. Uz sve ovo moze se pojaviti krvarenje desni ili gnoj.

Kada razmisljamo o infekciji desni moramo se skoncentrisati na dobru oralnu higijenu, jer nedvosmisleno sprecava nastanak paradentoze. Sa druge strane, da bismo sacuvali zube od presudnog je znacaja uociti paradentozu u pocetnom stadijumu.

Za dobro zdravlje zuba pored paste za zube, cetkice i konca, na raspolaganju su nam i brojna prirodna sredstva za prevenciju i lecenje paradentoze.

Propolis – Kao odlican antibiotik, odlican je prirodni lek za paradentozu. U 1 dl vode nakapajte 15 kapi propolisa. Ovim detaljno isperite usta nekoliko puta u toku dana i obavezno pre odlaska na spavanje. Uz redovnu upotrebu propolis ce bitno umanjiti ili u potpunosti izleciti upalu desni, pa cak i ako se razvila u paradentozu.

Origano ulje – Jos jedan snazan antiseptik. U 1 dl vode staviti svega nekoliko kapi origano ulja, a moze se upotrebljavati i origano voda.

Zeolit – Za lecenje paradentoze zeolit se sasvim slobodno moze koristiti kao sredstvo za pranje zuba, za ispiranje usta i piti. Nakon sto zube uobicajeno operete pastom za zube, jos jednom ih operite zeolitom, tako sto cete na cetkicu naneti zeolit u prahu. Zatim, mozete jednu kasicicu zeolita u prahu razmutiti u 1 dl vode i ispirati usta. Tecnost upotrebljenu za ispiranje ispljunite. Posebno i na isti nacin mozete napraviti napitak koji cete piti i to bi bila preporucena dnevna doza. Ispijanje zeolita doprinosi opstem ciscenju organizma od svih stetnih materija, sto ce imati dodatni pozitivan uticaj i na celo telo, o cemu smo vec pisali na strani “Zeolit mineral buducnosti”.

Susamovo ulje – Uzmite jedan gutljaj susamovog ulja i zadrzite ga u ustima 10-tak minuta, jer je vrlo korisno za suzbijanje raznih dentalnih problema. Nakon toga ga obavezno ispljunite.

Maslinovo ulje – Korisno je i temeljno ispiranje usta hladno cedjenim maslinovim uljem, koje takodje na kraju treba ispljunuti i oprati zube na klasican nacin, da bi se sve pokrenute bakterije odstranile iz usne supljine.

Sargarepa – Izbacite uobicajene grickalice koje doprinose nagomilavanju plaka na zubima pa tokom dana grickajte koren sargarepe. Sargarepa cisti zube a pri tom i unistava bakterije u ustima. Ukoliko imate dobar blender mozete napraviti sok od sargarepe koji cete pre gutanja zadrzavati u ustima.

Zelena salata – Kada jedete u restoranu i niste u mogucnosti da operete zube nakon obroka (sto je obavezna rutina u procesu lecenja upale desni i paradentoze), narucite zelenu salatu i polako je zvacite, jer povoljno utice za zdravlje usta i zuba.

***

U svakom momentu imajte na umu da zubi nisu samo ukras lepog osmeha vec veoma vazna karika u procesu varenja hrane. Na gore navedene nacine ih mozete leciti, ali i brinuti o njima dok su jos zdravi. I svakako redovno posecujte stomatologa da biste na vreme sprecili opaku paradentozu.

 
izvor: http://prirodni-lijek.info
01:44 Share:

0 komentari