petak, 23. lipnja 2017.

7 pravila uz koja ćete lakše preživjeti +40 celzijevaca

vrucina-pixabay
Živa u termometru penje se opasno iznad 35 Celzijevih stupnjeva na suncu što mnogima izaziva probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Znojimo se, iscrpljeni smo i razdraženi. Evo što trebate napraviti da što ugodnije ‘preživite’ velike vrućine bez obzira gdje se nalazili

1. Izbjegavajte direktno sunce

Bez obzira nalazili se na moru ili ste u gradu – izbjegavajte direktno sunce, a pogotovo u periodu od 11 do 15 sati kada su ultraljubičasta zračenja najjača. Morate li izaći pobrinite se da odjeću i glavu zaštitite odgovarajućom odjećom i šeširom.



2. Zaštita od sunca

Sve izložene dijelove kože namažite s kremom za sunčanje s minimalnim zaštitnim faktorom 15. Ne zaboravite namazati uške, stražnji dio vrata i kapke, što je jedna od najčešćih greški koje radimo kada se izlažemo suncu.

3. Zaštitite oči

Ultraljubičasta zračenja mogu negativno djelovati i na naše oči, zato je važno zaštiti i ovaj dio tijela. Istraživanja su pokazala da negativne posljedice jakog sunca možete izbjeći ako nosite sunčane naočale s ugrađenim filterima protiv UV zračenja. Birajte robusnije modele naočala koje pokrivaju dobar dio područja oko očiju i koje sprečavaju prodiranje sunčevih zraka sa strane.

4. Pijte dovoljno tekućine

Prosječna osoba tijekom dana treba popiti 8 čaša obične vode, a kada je izložena velikim temperaturama i mnogo više tekućine kako bi ostala odgovarajuće hidrirana. Uvijek pri ruci imate bočicu s napitkom, a najbolje će vas ohladiti mlaka obična voda.

5. Nemojte se previše naprezati

Vježbanje na visokim temperaturama dodatno povećava temperaturu tijela čime se pojačava znojenje i dehidriranost tijela. Zbog toga može doći do grčenja mišića, tromosti i iscrpljenosti, a u težim slučajevima i toplotnog udara.
Ograničite količinu aktivnosti s kojima ćete se baviti tijekom dana, a izbjegavajte čak i običnu šetnju u najtoplijim satima.

6. Zamračite stan

Spriječite vrućinu da uđe u vaš dom, a pogotovo ako je dobar dio doma okrenut prema istoku. Najbolje je navući zastore na prozore, ugasite svijetla u domu, isključite štednjake i druge kućanske aparate koji generiraju toplinu.

7. Ne pretjerujte s rashladnim uređajima

Imate li potrebu umjetno rashladiti dom ventilatorima i klima-uređajima uvijek pazite da razlika u temperaturi između rashlađenih prostorija i vanjskog područja ne prelazi 7 stupnjeva kako ne biste tijelo doveli u temperaturni šok. Saznajte i kako pravilno koristiti klima-uređaj.

Izvor: zadovoljna

0 komentari