subota, 24. lipnja 2017.

DOMACI SOK OD VISANJA! BEZ KONZERVANSA A RECEPT SE KORISTI DUGO GODINA!


Za sladokusce koji traze pravo osvjezenje sa okusom voca bez konzervansa,poklanjam ovaj recept koji koristim vec dugi niz godina.
SASTOJCI
5 kg visanja
5 kg secera
50 gr. limuntusa





3 l vode
1do 2 vanilin secera(po zelji) nije obavezno

PRIPREMA
1.
Visnje oprati pod mlazom vode, odvojiti od kostica i peteljki, staviti u vecu posudu zajedno sa secerom vodom i limuntusom da odstoji 24h (nije problem ako ostane i dan duze)na hladnijem i tamnijem mjestu, promjesati vise  puta da se secer sto vise otopi,pozeljno je izgnjeciti sve malo rukicama.
2.
Propasirati na cijedilku sa sirim rupicama ili propustit kroz masinu za pravit sok od rajcice.(bit je da se odvoji ljuska i da ima malo krupnijih komada visanja) a moze se procijediti i preko gaze.Ocijedjeni sok(sirup) degustirajte,ulijete malo u casu razrijedite vodom i ako treba dodati jos limuntusa (ja dodam ukupno 100gr.ama limuntusa jer volimo da je malo kiselkastije i jedan do 2 vanilin secera radi arome)
3.





Sve zajedno prokuhati pripazite malo prije nego pocne kuhat da smanjite temperaturu jer pjena se pocne dizat naglo i zna zakipiti,dovoljno je da krcka3-5 min.  Jos nije kasno  da probate i dodate ako nesto nedostaje po vasem ukusu samo pazite na limunsku kiselinu ako ju sad dodajete da vam ne pokipi bez obzira sto ne kuha(zna se desiti obzirom da je jos vrelo),ako je to to, odmah sipati u ciste boce zagrijane u pecnici na 100 stupnjeva.(cepove dobro zavrnut a ako su stariji prije cepa staviti celofan)cepove je pozeljno premazati alkoholom prije zatvaranja boca.
4.
Sloziti u neko korito ili sl.stim da se sto bolje umotava u deku ili vise njih.
5.
Hladi se 2-3 dana i nakon toga je za upotrebu a moze stajat i do 2god.bez da se pokvari.
6.
OVO je moja verzija od ove godine puno je jednostavnije i brze,(radio sam sve to vani u kotlicu za fis) zato sam i napravio male izmjene na receptu. Nazdravlje:)
Posluživanje
Nemate vremena za odvojit kostice!?
Alternativa-U vecoj posudi visnje, voda, secer dobro zgnjecite rukama.
Nemate dovoljno mjesta za skladistenje!?
Alternativa-smanjite kolicinu vode za 2 l uz tobit ce vam gusci sirup.Ostale kolicine (visnje,secer i limuntus ostaju iste) nista ne umanjivat.
http://www.coolinarika.com/

0 komentari