petak, 7. srpnja 2017.

NEPEČENA SARAJEVSKA TORTA! SAVRŠENSTVO KOJE SE TOPI U USTIMA!


SASTOJCI
1 i po pakovanje rozen kora
1,5 l mleka
5 kom. jaja
800 g secera
12 kasika brasna
400 g kvalitetne cokolade za kuvanje



500 g mlevenih oraha
4 kesice vanilin secera
1 limun-rendana kora
GLAZURA
100 g cokolade za kuvanje
1/2 soljice mleka
1/2 soljice secera
1/2 margarina.

PRIPREMA
Umutiti belanca posebno sa 800 g secera da se secer razbije, ne mora mnogo cvrsto, dodati zumanca i jos malo mutiti.
U posebnoj posudi razmutiti 12 kasika brasna sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri.
Sipati razmuceno brasno u umucena jaja, lepo promesati da se sjedini.
Kad mleko provri, skloniti sa vatre i varjacom umesati masu od jaja i brasna, lepo sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuvati gust krem uz neprestano mesanje.
U vruc krem dodati 400 g kvalitetne gorke cokolade za kuvanje tipa Menaz ili slicno, nikako kakao table, mesati da se lepo rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno mesanje.



U ohladjen krem dodati 500 g mlevenih oraha, 4 vanilin secera i rendanu koru jednog limuna.
Filovati korice tanko, koliko je potrebno da se premaze korica, redjati jednu preko druge blago pritiskajuci da se spoje.
Preliti glazurom koju treba otopiti na pari.
Tortu mozete cuvati na hladnoj terasi, bice jos socnija i lepsa nego u frizideru. Ili je ostavite par sati na sobnoj temperaturi, pa tek onda stavite u frizider, taman ce fino da omeksaju korice i bice socnija.

POSLUZIVANJE
NAPOMENA
Torta na slici je pravljena od jednog pakovanja korica za rozen tortu, ali je ostalo dosta fila iako je bogato filovana, tako da je predlog da se doda bar jos pola pakovanja, uostalom filujte dok imate korice, samo tanko premazujte filom.
Takodje, moze se napraviti i sa domacim tankim koricama, ima ovde majstorica za to 🙂
Obavezno je napravite dan ranije, da bi kore omeksale i povukle fil, tako da se i ne osecaju iako se vide, verujte!

0 komentari