petak, 14. srpnja 2017.

POLPETE OD TIKVICA - BEZ JAJA I BRAŠNA


Sastojci
1 veća ili dvije manje tikvice
zobene pahuljice (sitne)
svježeg lišća peršina (nasjeckanog)
1 ili 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)



sol, papar
malo karija (nije obavezno)
ulje za prženje

Priprema
1.
Tikvicu operite, ogulite i naribajte. Ja obično dvije trećine naribam na krupnu stranu ribeža i ostatak skroz sitno. Pustit će sok, ali ih nemojte cijediti. Promiješajte pa posolite, dodajte svježe mljeveni papar, malo karija ili nekog drugo začina po volji. Promiješajte.
2.
U zdjelicu sipajte punu šalicu od 2,5-3 dl sitnih zobenih pahuljica i postepeno dodavajte hladnu vodu. Miješajte dok ne dobijete gustu, ljepljivu kašu. Ne smije biti rijetko, vodenasto. Tu kašu dodajte u tikvice i dobro izmiješajte. Ako je smjesa vodenasta i ne može se oblikovati, dodavajte suhe zobene pahuljice miješajući, sve dok ne dobijete zadovoljavajuću gustinu i čvrstinu. Provjerite da li ima dovoljno soli i začina pa dodajte još ako je potrebno.
3.
Dodajte sitno isjeckano svježe lišće peršina i sitno sjeckani ili protisnuti češnjak. Promiješajte i još jednom probajte da li je sve dobro začinjeno.
4.



Smjesu poravnajte, malo pritisnite i pokrijte tanjurom ili elestičnom folijom i ostavite u frižider da odstoji 15 do 20 minuta.
5.
Smjesu izvadite iz frižidera, probajte rukama oblikovati loptice. Ukoliko je još uvijek prerijetko i vodenasto dodajte još pahuljica. Premijesite i oblikujte u polpete koje ćete pržiti u tavi sa zagrijanim uljem.
6.
Ulje ne smije biti previše zagrijano jer će izgorjeti vanjska strana polpeta a unutra će ostati sirov. Pržite na srednje jakoj vatri dok i sa jedne i sa druge strane ne dobiju zlatno smeđu boju. Izvadite ih na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
7.
Dobar tek!
Posluživanje
Polpete možete poslužiti uz krumpir pire, rižu, variva, žitarice, na kruhu kao dio sendviča, u somunu s nekim umakom od jogurta i svježim rajčicama, komad tvrdog sira....ma dajte mašti na volju i uživajte.

0 komentari