WELCOME

Grow Together Mentors Inspire Us In Life
Pokreće Blogger.

Archives

Popularni postovi

Translate

Latest Release

srijeda, 24. svibnja 2017.


SASTOJCI:
500 g brasna
250 ml toplog mlijeka
100 ml tople vode
1 zlicica soli



10 g svjezeg kvasca
1 zlicica secera
3 zlicice maslinovog ulja

PRIPREMA:
U toploj vodi rastopiti secer i kvasac.
Brasno i soli pomijesati, uliti toplo mljeko, rastopljeni kvasac s vodm, te na kraju maslinovo ulje i sve skupa umijesiti dok ne dobijete glatko tijesto.
PROČITAJTE:  Cappuccino torta! Lagana i kremasta!
Ostaviti pokriveno 1-2 sata na toplom mjestu .



Podijeliti na 10-12 kuglica i opet ih ostaviti oko pola sata na toplome.
Razviti ih na velicinu jedne vece tave ( ja sam ih pekla manje jer ih nisam lanirala puniti) ,te peci na zagrijanoj tavi dok ne dobiju boju sa obadvije strane.
Posloziti ih jedan na drugi i zamotati u vlaznu krpu da ostanu meki.
PROČITAJTE:  RASKRINKAVANJE! DR. GIDDEN: ‘Kemoterapija ne djeluje u 97% slučajeva! To je bojni otrov koji liječnici i dalje propisuju!’
Mozete ih puniti sa pecenim mesom, sosom, salatom, ovcjim sirom itd…
Recept je preuzet sa stranice Chefkoch.de
Izvor: coolinarika.com

Sastojci
4 jaja
6 žlica šećera
1 vrećica šlaga



mlijeko
aroma po izboru

Priprema
4 cijela jaja umutiti sa 6 žlica šećera. Posebno umutiti 1 vrećicu šlaga sa onoliko mlijeka koliko je naznačeno na vrećici. Te dvije smjese spojiti i dodati aromu po izboru.



Posluživanje
Nakon što smjesa bude gotova, sladoled u frižider i idući dan spreman je za degustaciju. Da vas ne bi slika zbunila, radila sam duplu smjesu

Kad imaš kuću punu ljubavi, sedam divnih sinova, ni okrutna vremena u kojima smo skromno živjeli ne padaju toliko teško, koliko činjenica da smo danas daleko jedni od drugih.
Riječi su ovo Jovanke Đukić (57) iz Šipova, majke sedam sinova, koja se, uprkos skromnom životu, lavovski bori za bolji status višečlanih porodica, vodeći lokalno udruženje porodica sa četvoro i više djece “4+”.
“Njih četvorica su otišla u Srbiju, jedan je u Foči na studijama, a samo dvojica su kod kuće. Svjesna sam da su sinovi otišli za boljim životom, ali potajno patim za danima kada je našom malom brvnarom odzvanjao njihov smijeh. Nismo imali puno, ali odgajala sam ih u pravoslavnom duhu i učila da budu vrijedni i pošteni. Danas se ponosim njihovim desetkama, poslovima koje rade i srce mi je puno kada vidim da smo ih izveli na pravi put”, priča ova majka.
Dvojica sinova su se oženila, ima dva unuka, a prije tri godine u njihov život konačno je ušla djevojčica – i to unuka.
“Ne mogu reći da nisam maštala da imam curicu, ali i sinovi su bili krasni. Tačno se znalo ko šta radi, bili su čisti i uredni. Unuci su nam donijeli veliku radost, ali rođenje naše unuke je poseban događaj”, priča Đukićeva.
Da ju je život šibao, vidi se na njenom licu, ali ponosna je na svaku boru.
Prije rata, Jovanka i muž Borislav radili su i, kako kaže, dobro živjeli u Jajcu, gdje su stekli petoricu sinova, a njihovu idilu poljuljalo je izbjeglištvo.
Na ognjište se nisu mogli vratiti jer im je uništeno, a novi dom su potražili u Šipovu. Kao podstanara, zadesila ju je tada i teška bolest, tumor s kojim se ipak izborila, a u to vrijeme živjeli su od muževog zanata


  Opština Šipovo donirala je plac za ovu devetočlanu porodicu, a kuću su gradili uz pomoć crkvenih donacija i dobrih ljudi. U međuvremenu su sagradili brvnaru u kojoj i danas žive, jer im nova kuća još nije završena.
“Boli me to što sinovi, snahe i unuci nemaju gdje doći, ali mi je drago da su zbog sebe otišli iz države u kojoj ovako završe višečlane porodice. Status tih porodica treba poboljšati i one trebaju veću podršku”, kazala je Đukićeva.
Prije 11 godina iz revolta je osnovala lokalno udruženje “4+”, koje je dio istoimenog republičkog udruženja od javnog interesa.
Više od decenije, kao volonter nesebično pomaže preko 80 višečlanih porodica i bori se za njihov bolji status.
“Za udruženje nemam ni kancelariju, radim u svojoj brvnari, a nemam ni računar za bazu podataka niti fotoaparat kojim bih zabilježila ono što radim”, kaže Đukićeva.


  Braća Đukići ponosni su jedni na druge, ali i na brižne roditelje koji su im pružali koliko su mogli, skromno, ali s puno ljubavi.
“Naša porodica je kao najdragocjeniji biser koji sebično čuvamo i nesebično njegujemo. Nas sedmorica braće ponos smo jedan drugome i u životu nas je uvijek vodilo pravilo ‘svi za jednog, jedan za sve'”, ističu braća.
Na pitanje da li je bilo teško vaspitati sedmoricu sinova i da li su ona i muž bili strogi roditelji, Jovanka kaže da nikada nije podigla ruku na dijete, ali je njen ili mužev prijekorni pogled bio dovoljan da shvate ko je autoritet.
Najviše su se radovali praznicima, a uvijek su se trudili proslaviti ih onako kako to dolikuje.
Osim ratnih dešavanja, najteže im je pao period kada je otac, koji ih je hranio obućarskim zanatom, pao sa bicikla i pretrpio teške povrede od kojih se ni nakon više od decenije nije oporavio. Komšije za ovu porodicu imaju samo riječi hvale jer su vrijedni i pošteni.
U ovu knjižicu stao je sav odnos države prema meni kao majci sedmoro djece, a evo ovo mi je nagrada, priča Jovanka pokazujući svjež pečat iz radne knjižice koji potvrđuje njen dvadesetogodišnji nezaposlen status.
“Kao udruženje borimo se da svaka majka dobije pravo na dječji dodatak, za koji sam godinama dobijala odbijenice. Zar bi mi majke trebalo da pognute glave hodamo zato što smo izrodile djecu? Izborili smo se za to da dobijemo po godinu staža za svako dijete, ali se starosne granice samo pomjeraju. Neka nam barem otvore put u neke države u kojima će nas i našu vrijednu djecu objeručke prihvatiti”, kaže Jovanka Đukić.
Izvor: Nezavisne novine

starinski recept,obiteljski,vrlo zdrav džem,jednostavan i brz za pripremiti,ako volite jagode,svidjet će vam se i ovaj fini džem.
bakin džem s jagodama i limunom

Sastojci
    sastojci za domaći džem s jagodama i limunom
    1kg. domaćih,svježih i zdravih jagoda
    1kg. Šećera ( kristal)
    1 čaša Prirodne izvorske vode Studena
    sok od jednog limuna

Priprema
1.
priprema džema s jagodama
jagode dobro operite,očistite peteljke.
šećer prelite s vodom i kuhajte u gusti sirup.
2.
lagano ubacite jagode i kuhajte na tihoj vatri,uz povremeno miješanje,pred kraj dodajte sok od limuna.
sipajte u zagrijane staklenke i drugi dan,povežite  i držite na suhom,tamnom i hladnom mjestu
ovo je najednostavniji i najzdraviji džem,bez ikakvih dodataka,na ovaj način možete spremiti i ostalo sezonsko voće koje nam uskoro dolazi.

Posluživanje
za konzerviranje koristite samo potpuno zdravo i zrelo voće.odjednom konzervirajte manju količinu,nećete se pretjerano umoriti,a voće će zadržati lijepu,prirodnu boju.redovito kontrolirajte ,ako vam se počelo kvariti,prokuhajte,uz dodatak,šećera,ako je potrebno,ili odmah upotrijebite.domaća zimnica se može održati godinu dana,ako se zadrži dulje,tada mijenja boju.zato spremite količinu koja je dovoljna do iduće sezone.
coolinarika.com  (mak63)
domaći džemovi i pekmezi se odmah sipaju u prethodno zagrijane staklenke i ostave u toploj pećnici da se postupno ohlade..

Mnogi od nas imaju probleme sa vidom i žele ga ojačati i spriječiti rast dioptrije. Lijek koji ćemo vam ovdje navesti mnogo pomaže u jačanju vida, a posebno je koristan kod kratkovidnosti.



Osim što djeluje na vid, dobar je i za kožu, kosu, ali i cjelokupno zdravlje. Za njegovu pripremu vam trebaju samo 4 lako dostupna i ne toliko skupa sastojka.

Sastojci

– 10 kašika meda
– 3 čehna bijelog luka
– 4 limuna
– 200 grama lanenog ulja.



Priprema

Ogulite, očistite i zgniječite bijeli luk, a zatim mu dodajte limuN koji ste prethodno ogulili. Ztaim dodajte med i laneno ulje.

Drvenom kašikom dobro promiješajte sastojke i dobijenu smjesu stavite u frižider. Ovaj lijek uzimajte prije svakog obroka, po jednu kašiku. Nemojte se šaliti i nanositi ga direktno na oči.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio od koristi, a za više postova o zdravlju ne oklijevajte i posjetite našu web stranicu češće i podijelite sa svojim prijateljima.

Izvor: megagiga

Sastojci
pakiranje rozen kora
KREMA
1,5 L mlijeka
2 pudinga od čokolade
200 g šećera
4 žlice brašna
2 žlice gustina




300g čokolade za kuhanje
250g mliječne Milka čokolade
3 paketića vanil šećera
200g maslaca ili margarina
GLAZURA
50 g maslaca ili margarina
50 g mliječne Milka čokolčade
1 dcl slatkog vrhnja

Priprema
Zagrijati litru mlijeka dok ne provri, i u njega umiješati u preostalih pola litre umješan puding, brašno, gustin i šećer.
2.
Kad je krema kuhana maknuti s vatre i dodati čokoladu izlomljenu na kockice. Prvo mijesati kuhačom dok se čokolada ne otopi a zatim par minuta mikserom.
3.




Preliti ju u posudu u kojoj će se hladiti i prekriti prijanjajućom folijom.
4.
Izraditi margarin s vanil šećerom i dodati ohlađenu kremu.
5.
Premazati rozen kore i staviti na hlađene na par sati, kad se ohladi preliti glazurom od čokolade, maslaca i slatkog vrhnja otopljenim na pari .
Izvor:  www.coolinarika.com

Jedna od najzdravijih voćki na svetu je limun, a zbog svojih benefita po zdravlje i izgled koristi se u mnogim receptima.



Limun je odličan za detoksikaciju tela, zbog čega mnogi preferiraju ispijanje limunade, ali zapravo, sok limuna nije najbolji način da izvučete sve zdrave nutrijente iz ovog voća.

Najbolja varijanta jeste smrznuti limun, i to konzumiranje zajedno sa korom, jer je ona zapravo najzdraviji deo ovog tropskog voća.

Naučnici su otkrili da kora limuna može značajno da poboljša imunitet, a sadrži materije koje sprečavaju rak, regulišu holesterol, leče infekcije i izbacuju parazite i bakterije iz tela, piše HealthyDefinition.com.

Neki od najznačajnijih benefita limuna:



– Sprečava stmu
– Jača imunitet
– Bori se protiv upale
– Detoksikuje jetru i bubrege
– Reguliše krvni pritisak
– Sprečava rak
– Pomaže lečenju anksioznosti i depresije

Ako je verovati nedavnom istraživanju, limunova kora sadrži 5 do 10 puta više vitamina od samog voća, a dokazano je i da može da uništi ćelije raka debelog creva, pluća i dojke. Ono što je najvažnije jeste to što materije iz limuna i njegove kore uništavaju samo maligne ćelije, dok zdrave ćelije organizma ostaju zaštićene.

Lekar i nutricionista Merilin Grenvil tvrdi da kora mnogih voćki može da vam poboljša zdravlje. Budući da je kora veoma gorka, Grenvil preporučuje da limun zamrznete, a zatim sameljete zajedno sa korom, semenkama i pulpom.

Tako izrendan limun dodajte u čaj, smuti, supu, salatu, desert i zaštitićete se od opakih bolesti, kažu naučnici.

Napomena: Veoma je važno da limun dobro očistite od prljavštine i pesticida pomoću jabukovog sirćeta.

Izvor: stil.kurir.rs