Grow Together Mentors Inspire Us In Life
Pokreće Blogger.

Archives

Popularni postovi

Translate

Latest Release

utorak, 25. travnja 2017.


Sastojci:
500 g kora
4 jaja
100 ml ulja (jednim delom podmazati pleh, a drugi deo ide u testo)



4 kašike griza
500 ml jogurta
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli

Priprema
Zagrejati rernu na 275 stepeni. Pleh 35×25 cm podmazati uljem i u njega staviti jednu koru.



Ostale kore po dužini preklapati tako da se dobije harmonika i ređati u pleh. Napraviti masu od jaja, ulja, griza, jogurta, praška za pecivo i soli. Masu sipati između preklopa. Staviti pitu da se peče. Kad se pita zarumeni smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći dok ne porumeni.

Staro, skoro zaboravljeno jelo, ja je obožavam :)))
Sastojci
potrebno je
2 dl vode
2 dl mlijeka
300-400 g sira ili kajmaka



8 kašika kukuruznog brašna
1 kašika
masti nerastopljene (ako se koristi kajmak ne treba)
1 kašičica soli

Priprema
1.
Mlijeko, vodu i mast staviti da prokuva, dodati sir, posoliti i izmiješati
2.



Kad ponovo prokuva smanjiti temperaturu, sipati kukuruzno brašno i neprekidno miješati da polako krčka 10-ak minuta. Kad se po dnu posude "uhvati" kao da je malo prigorila, gotova je.
3.
Poslužiti uz kiselu pavlaku, jogurt ili kiselo mlijeko, a može i salata po želji.

Sastojci
400 gr Petite Beure keksa
300 gr Jaffa keksa
1/2 l jogurta



200 ml kiselog vrhnj
  8 zlica secera
1 Vanili secer
1/2 l slatkog vrhnja za slag

Priprema
1.
Nasjeckajte ili natrgajte kekse na vece komade.
2.
U posebnoj posudi pomijesajte jogurt ( moze i vocni ) , kiselo vrhnje, secer i vanili secer, pa primjesajte nalomljene kekse. Sve dobro promijesajte.
3.
Oblikujte po zelji.
4.



Stavite u hladnjak da se dobro ohladi i da keks upije tekucinu.
5.
Istucite vrhnje za slag u koji po zelji dodajte malo secera ili vanili secera, ali nemojte previse jer je smjesa od keksa vec dovoljno slatka.
6.
Ukrasite kolac i dobro ohladite.
www.coolinarika.com

Sastojci
500g Pšeničnog glatkog brašna
1 prasak za pecivo Docela
prstohvat soli
2 jaja



2 dl Jogurta ili kiselog vrhnja
malo ulja
Još
Ulje za prženje

Priprema
1.
Zamjesiti tijesto od navedenih sastojaka.
2.
Razvaljati tijesto i izrezati rombove.



Pržiti na vrućem ulju do zlatnožute boje.Posluživanje

Poslužiti toplo uz slano (pršut, sir, sirne namaze…) ili slatko (nutella, džem ili jednostavno posuti šećerom). Dobar tek!
capture-83
Oslobodite tijelo od loših masti sa ovim jednostavanim napitakom koji se sastoji od samo dva sastojka.



To je odlično, posebno nakon teškog obroka i tokom dijeti.

Trebat će vam samo dva sastojka koje vjerovatno imate u frižideru.


  Sastojci: 400 grama celera 1 kg limuna Priprema: Sjeckati 400 grama celera i dodajte ga u 2l vode. Dodajte malo rezane limunove kore. Kuhati 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi za 5-6 sati.



 
Procijedite tečnost kroz sito i sipajte u staklenu bocu. Potrošnja: Ovaj napitak treba konzumirati prije jela tri puta dnevno. Pijte oko 1 dl pića. Čuvajte piće isključivo u frižideru.

Sastojci
– 1 tikvica,oko pola kg
– 1 jogurt
– 3 vrhom pune velike kasike svezeg sira
– 3 jaja



– otprilike 150 gr brasna
– sol
– ulje
– malo sira za posuti
– na vrh noza praska za pecivo

Priprema
Tikvicu ocistite i naribajte,posolite pa nek malo odstoje da puste vodu.Ocedite i polako dodajte jaja,sir,jogurt,brasno i malo praska za pecivo,mozete dodati jos malo soli.



Treba da bude srednje gusto,sami cete morati oceniti zbog tikvice-tesko je da svi isto ocedimo od tecnosti pa brasno sami regulisite.Odozgo naribajte sira trapista ili nekog drugog.
Dobro nauljite pleh,moze da se stavi papir za pecenje i sipajte masu,pecite na 200 C oko 35-40 min
Ovo uglavnom pravim za veceru,odlicno je leti uz jogurt,moze i pivo,pravila sam i sa tikvicama iz zamrzivaca,mozete unutra ubaciti i sunkice ili salame,sve je po volji.Lepo je i drugi dan kad se ohladi
Izvor: coolinarka.com

Neka drugačija šampita! Uživajte!
SASTOJCI
ZA SAUM
6 bjelanjaka
24 kasike secera
malo manje od 1dl vode
prstohvat soli



ZA KORU
6 zumanjaka
6 kasika secera
6 kasika brasna
6 kas mlijeka
6 kas ulja
1 mala kasika praska za pecivo

PRIPREMA
Prvo napraviti koru. Umutiti zumanjke sa secerom u pjenastu masu, dodati, mlijeko, ulje, brasno i pzp.
U tepsiju staviti pek papir ili foliju, pomastiti, posuti brasnom i peci oko 15 min na 200 stepeni. Tepsija je 30x20
Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti foliju i stavit na tacnu.



Za saum, staviti secer u serpu, dodati vodu i staviti da se kuha to možete učiniti odmah kada napravite koru.  Dok provrije smanjiti na najmanju T
Dok se voda kuha umutiti bjelanjke u cvrst snijeg, dodati so i nastaviti mutiti.
Dotle je secer sa vodom provrio...
Lagano dodavati vreo secer u cvrst snijeg NE ODJEDNOM...na pocetku po 2-3 kasike, kasnije povecavati i tako dok se ne potrosi sva tekucina.
Nastaviti mutiti na najvecoj jacini/brzini caa 10 min
Provjeriti kasikom kad se uzme i okrene, da ne klizi sa kasike, vec stoji cvrsto.
Na ohladjen biskvit staviti sampitu i poravnati, posuti sacokoladom u prahu, a i ne mora....
Staviti u frizider da se ohladi.
Posluživanje
Ja je izrezem odmah,prije nego sto ode na hladjenje.
Kolicina jaja se moze povecavati po zelji...Na 1 bjelanjak idu 4 kasike secera...
Izvor: http://www.coolinarika.com/