WELCOME

Grow Together Mentors Inspire Us In Life
Pokreće Blogger.

Archives

Popularni postovi

Translate

Latest Release

petak, 22. rujna 2017.


Još jedna vrsta starinske pite za one koji to vole…
Sastojci
5 čaša brašna
1/2 kvasca
3 kašičice soli
voda



ulje, mast
oko 200gr sira

Priprema
1.
Od brašna, soli, kvasca i vode zamesiti testo srednje tvrdoće.
Podeliti ga na 10 loptica.
2.



Svaku lopticu razvući oklagijom. Po 2 kruga spojiti uljem (Ja pomešam malo rastopljene masti i malo ulja). Dobije se 5 malih kora.
3.
Svaku takvu koru još malo razvući oklagijom u veličini tepsije.U podmazanu tepsiju br.28 stavim jednu koru, namažem je uljem i pospem mrvljenim sirom. Tako sa svim korama. Zadnja se ne posipa sirom.
4.
Kad se završi ređanje, pita se iseče na kocke i premaže uljem. Treba malo da odstoji pre pečenja.

Pranje rublja nije nešto u čemu uživamo, ali ga, u svakom slučaju, moramo prati. I nema ništa gore od tvrdokornih mrlja koje se jednostavno neće da operu, bez obziira koliko pokušavali. I kao da ulaganje vremena u to nije dovoljno, morate još potrošiti i puno novca na dobre deterdžente koji nisu jeftini. I bez obzira koliko nas to nerviralo, ipak moramo prati idjeću svaki dan.



Ovdje ćemo vam pokušati malo olakšati, jer postoji veoma jednostavan i jeftin način da se riješite rlja i održite vašu odjeću finom i svježom, a to je nešto što korisitimo svaki dan – bijeli ocat!Evo nekoliko načina kako možete koristiti bijeli ocat da vaša odjeća bude svježa i čista.
Bijeli ocat kao omekšivač
Bijeli ocat ima isti efekat kao omekšivač. Naspite ga u mašinu za pranje veša kao što biste učinili i sa omekšivačem i imat ćete čak mekši i više ekološki omekšivač.
Otklanja znojne mrlje



-Kiselina u ocatu pomaže da uklonite ružne masne mrlje sa vašeg bijelog rublja. Povećava moć vašeg deterdženta Samo naspite pola čaše u vaš veš prje pranje da povećate moć deterdženta, i održite boji vaše odjeće. Smanjuje talog deterdženta Pola čaše octata na vašoj odjeći će također smanjiti talog deterdženta na vašem vešu koji je loš za vašu kožu. Riješite se neprijatnih mirisa Korištenje bijelog ocata otklanja sve ružne mirise sa vašr odjeće.
Otklanja tvrdokorne mrlje
Ako na vašem vešu ima nekih mrlja koje ne možete lako oprati, potopite ih u vruću vodu sa pola čaše ocata, ostavite preko noći tako, i onda ih operite kao i obično

Sastojci:
– 1 srednja glavica kupusa
– 1 veća glavica crnog luka
– 2 šargarepe
– 5 dl soka od paradajza



– 1 crvena paprika babura
– 2 lovorova lista
– biber
– mešavina začina
– ulje

Priprema:
1. Kupus očistiti od spoljnih listova i korena pa iseći na krupnije kocke. Papriku takođe očistiti i iseći na krupnije kocke.
2. Crni luk iseći na kockice, šargarepu oguliti i iseći na kolutove.



3. U većoj šerpi na malo ulja propržiti crni luk a zatim dodati šargarepu te i nju kratko propržiti.
4. Dodati slatki kupus pa sipati sok od paradajza i vode koliko je potrebno da kupus ogrezne. Začiniti po ukusu, dodati lovor, te poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi dok kupus napola ne omekša.
5. Potom dodati papriku i nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok kupus sasvim ne omekša a suvišna tečnost ne uvri da bi se dobila željena gustina.

Kada jedete bijeli luk, njegova moć je toliko jaka da čak i nakon 24 sata naše tijelo reaguje na ovu moćnu hranu, u dijetama za mršavljenje ili kao prirodni lijek pripremljen za liječenje određenih bolesti.

Šta se dešava u vašem tijelu kada jedete pečeni bijeli luk?
– 1 sat: U prvom satu bijeli luk se vari u želucu i postaje hrana za tijelo.
– 2-4 satu: Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i postojećih ćelija raka u našem tijelu.
– 4-6 sati: Metabolizam organizma počinje da vidi prednosti bijelog luka i aktivira proces za uklanjanje viška tečnosti i spaljuje pohranjene masti u organizmu.
– 6-7 sati: Anti-bakterijska svojstva bijelog luka, nakon putovanja u krvotok počinje da vrši funkciju protiv bakterija u organizmu.
– 6-10 sati: U ovom periodu hranljive materije su već odigrale ulogu u ćelijskom nivou, štiti od oksidacije.
– 10-24 sati: Nakon što vari (u prvih sat vremena), bijeli luk u vašem tijelu počinje proces dubinskog čišćenja,



uključujući sljedeće procese:
Regulacija nivoa holesterola
Čišćenje arterija i štiti organizam od srčanih problema
Snižava i poboljšava nivo krvnog pritiska
Povećava prirodnu odbranu organizma i jača imunitet
U procesu čišćenja bijeli luk pomaže u sprečavanju teških metala iz vašeg tijela
Pomaže za poboljšanje čvrstoće kostiju
Bijeli luk pomaže da se otkloni umor zbog visoke nutritivne sadržaj
Poboljšava atletske sposobnosti
Pomaže dugovječnost ćelija
Izvor: kurir

prije mjesec dana smo raskinuli, a juče sam SAZNALA SAM DA SAM TRUDNA 🙁 … Bili smo u vezi skoro 5 godina, trebali da se vjenčamo, ali saznao je da sam ga prevarila sa najboljim drugarom i preko toga nije mogao i nije želio da pređee.. To se desilo prije 2 godine i kunem see svim na svijetu samo jednom, bila sam pijana i… desilo se. Odma juče, čim sam saznala za trudnoću pozvala sam mog bivšeg i saopšila mu da sam trudna…


 Imam 20 godina i tražila sam od njega da podijelimo troškove abortusa, jer sam suviše mlada da bih sebi na taj način “uništila” život, a on mi je tada rekao da sam luda i da to ne dolazi u obzir… prišao mi zagrlio me i prošaputao, I ONAKO SAM RAZMIŠLJAO DA TE POZOVEM… BEBA JE ZNAK I DAR OD BOGA… Iduće subote je svadba, želimo da naš DAR OD BOGA, našu bebu spasimo zlih i ružnih komentara naših komšija i poznanika kako je začeta prije braka… Znate kako to već idee kod nas…

Sastojci
Tijesto
800 g brašna
4 dl mlijeka
1 kocka svježeg kvasaca
125 g margarina



3 jajeta
1 kašika supena soli
1 kašičica kafena šećer
Fil
125 g margarina
500 g sitnog sira

Priprema
1
U odgovarajućoj posudi sjediniti mlako mlijeko, šećer, svjez kvasac i jednu kašičicu brašna, dobro izmješati i ostaviti na toplo da nadođe. Kad smjesa naraste dodati polovinu od ukupne količine potrebnog brašna, žumanca, jaje, margarin i so. Zamijesiti pa potom dodati i ostatak brašna te ručno raditi tijesto dok ne počne da se odvaja od zidova posude.


 
Ponovo ostaviti da naraste. Premjesiti i podijeliti u dvije jufke. Jufku oklagijom razvući u pravougaonik debljine 0,5 cm (otprilike). Premazati je sa predhodno pjenasto umućenim margarinom (125 g predviđenog za fil). Ostaviti pola količine margarina za drugu jufku te ponoviti isto. Bjelanca dobro, pjenasto umutiti (bolje se umute ako dodate u njih malo soli) pa sjediniti sa sirom, pri tom vodeći računa da kašikom ili varjačom (nikako mikserom) sjedinimo bjelanca. Dobijenu smjesu premazati preko jufki na koju je predhodno namazan pjenasto umućen margarin, urolati u štrudlu, spremiti u podmazanu tepsiju i ostaviti još 10-tak minuta da odstoje. Premazati umućenim jajetom, posuti susamom i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

Sastojci
1/2 kg brašna
250 grama margarina



1 jaje
1 prašak za pecivo
180 grama kiselo vrhnje
pekmez ili već šta volite

Priprema:



Zamijesiti tijesto od ovih sastojaka i staviti malo u frižider da se stisne. Razvaljati i praviti kiflice sa nadjevom po želji. Peći na 180 stupnjeva oko 15 min.