subota, 2. travnja 2016.

SVEDSKA SLANA (SMÖRGÅS) TORTA


SASTOJCI:
2 paketa tosta
200gr kiselih krastavaca
2kom pasteta (Podravkine su najbolje)
3tegle majoneze
500ml pavlake
1 Philadelphia sir

 
500gr pileceg parizera / sunke
3 jaja
kopar
PRIPREMA:

Prvi fil: Pomjesati sitno sjeckane kisele krastavce, pastetu, majonezu, pavlaku i kopar. Drugi fil: Pomjesati mljeveni parizer/sunku, majonezu, kajmak i kopar. Treci fil: Pomjesati sir, kuhana jaja, majonezu, pavlaku i kopar. Napraviti temeljac od vode od krastavaca i obicne vode. Trecinu vode od krastavaca i ostalo voda. Probajte da ne bude prekiselo. U dublju tepsiju staviti prozirnu foliju uzduz i poprijeko. Zatim poredati tost tako da pokrije dno. Naravno tost se moze sjeci i “krojiti” ako se ne moze uklopiti. Zatim posuti krajeve napravljenim temeljcem.

 
Namazati sa filom od parizera/sunke. Sloziti drugi red tosta, ali na pola (kao cigle) u odnosu na donji sloj. Opet posuti temeljcem i namazati sa filom od pastete. Ponoviti red tosta, posuti temeljcem i filovati sa sirom i jajima.
Pokriti sa tostom i premazati odozgo tankim slojem majoneze. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti u frizideru preko noci. Sljedeci dan “izvrnuti tortu a tacnu za posluzivanje. Premazati je cijelu mjesavinom sira, majoneze i pavlake. Dekoracija je vec stvar Vase maste i ukusa.

Posluživanje:

Ista torta se moze praviti sa rakovima, samo umjesto parizera/sunke dodate kozice, rakove, skampe ili tunjevinu.

0 komentari