srijeda, 25. svibnja 2016.

LAGAN I OSVJEŽAVAJUĆI BEZ MARGARINA POPUT SLADOLEDA...LEDNI KOLAČ


Sastojci
Biskvit
6 bjelanjaka
8 kašika(punih) šećera
8 kašika (punih) brašna
4 kašike(pune) sjeckanih oraha
1 mala kašikica kakaa
Krema od banana
5 dl mlijeka
3 banane



5 kašika šećera
3 kašike (vrhom pune) gustina
Krema od vanilije
5 dl mlijeka
1 vrećica praška za puding od vanilije
2 kašike (vrhom pune) gustina
6 kašika šećera
300 ml vrhnja za šlag
Za ukrašavanje
200 ml vrhnja za šlag
kokosovo brašno
strugotine bijele čokolade

Priprema
1.
Biskvit
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg i dodati šećer pa mutiti još toliko da se šećer rastopi.
Dodati brašno ,kakao i orahe i lagano umiješati u smjesu.Istresti u namašćen i brašnom posut duboki lim dimenzija 24 x36 i peći na 150 stepeni 50 minuta.
2.
Krema od banana
 Banane isjeći na kolutove i staviti u mlijeko i neka zakuha .Prethodno od mlijeka oduzeti 1 dl i u njemu razmutiti gustin i šećer pa skuhati kremu neprestano miješajući da se banane i gustin povežu.
3.



Krema od vanilije
U malo mlijeka razmutiti prašak za puding ,gustin i šećer.Ostatak staviti na vatru i kada zakuha umiješati ovu smjesu i kuhati na laganoj vatri da postane gusto.
Ohlađenoj kremi dodati umućeno vrhnje za šlag .Dobro umutiti da se dobije fina krema bez grudvica.
4.
Kada je biskvit gotov malo ga ohladiti i premazati kremom od banana(koja može biti i mlaka) i ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
Na tako ohlađeno ide krema od vanilije pa umućeno vrhnje za šlag.
Po želji kolač posuti kokosovim brašnom i rendanom bijelom čokladom.
5.
Napomena
Ako želite bogatije kreme možete im dodati istopljenu bijelu čokoladu.Ja to nisam uradila ,jer sam zaboravila .Slijedeći put ću svakako probati i ako mi se svidi dodaću u recept!
Posluživanje
Kolač  poslužiti dobro ohlađen!

0 komentari