utorak, 31. svibnja 2016.

NAJLJEPŠA VOČNA TORTA


Potrebno:
Beze kora:
9 bjelanjaka
30 dag šećera
1 jušna žlica jabučnog octa
Krema:
9 žumanjaka
4 žlice šećera
3 vanilin šećera
4 žlice oštrog brašna



1 žlica gustina
2,5 dl mlijeka
1 margarin
500 ml slatkog vrhnja
4 banane
5 kivija
50 dag jagoda
limunov sok

Priprema:
Beze kora:
Bjelanjke istući u čvrst snijeg, pa tek onda uz neprestano miksanje, dodati šećer i ocat.
Smjesu premazati preko jako nauljene alu-folije (ili papira za pečenje – čak i njega premažite uljem jer se inače jako zalijepi i grozno teško se skida sa pečene kore).
Peći (više sušiti) u pećnici na 150 stupnjeva C najmanje 1 sat. (pečena kora će imati smećkastu boju)
Pečenu i ohlađenu koru prerezati na dva jednaka dijela, oprezno skinuti foliju ili papir.
Krema:
Žumanjke, šećer i vanilin šećer miksati dok ne postanu pjenasta masa. Postepeno dodavati brašno, gustin i mlijeko.
Kuhati u loncu na pari oko 15-20 min dok se krema ne zgusne.



Hladiti kremu uz povremeno miješanje kako bi izbjegli grudice jer će se hlađenjem dosta stvrdnuti.
Narezati omekšali margarin pa ga mikserom izraditi u pjenastu masu a zatim ga pomiješati sa ohlađenom kremom i dobro izraditi.
Jagode i kivi očistiti i narezati na manje komadiće, a banane oguliti, narezati na kolutiće podjednake debljine i nakapati sokom jednog limuna kako ne bi pocrnile stajanjem.
Vrhnje za šlag ismiksati da bude čvrsto.
Redoslijed izrade:
Kora
Krema
Jagode i kivi
Šlag
Kora
Krema
Banane
Šlag
Ostaviti malo šlaga i premazati kolač svuda okolo. Po želji odgore možete ukrasiti voćem ili šarenim perlicama.

0 komentari