utorak, 31. svibnja 2016.
NEPRAVAZIĐEN RECEPT ZA PUNJENE PAPRIKE
Potrebno:
žute paprike srednje veličine
1 kg miješanog mljevenog mesa
1 jaje
1 luk
pola režnja češnjaka
mala šalica riže
vegeta, sol, papar
2 žličice slatke crvene mljevene paprike
svežanj sitno kosanog peršina
7 dl tekućeg paradajza
3 dl vode
mala šalica brašna
Priprema:
Paprike oprati i izdubiti im sredinu (očistiti od sjemena).
Rižu oprati i skuhati u slanoj vodi. Kuhati 10-tak minua, tek toliko da omekša (ne mora se skuhati do kraja)
U većoj posudi pomiješati meso, opranu i ocijeđenu (prokuhanu) rižu, jaje, luk, češnjak i začine. Rukom dobro izmiješati masu dok ne postane kompaktna.
Žličicom puniti paprike do 1 cm ispod vrha (jer će se kuhanjem meso ‘podići’). Slagati paprike u veliki dublji lonac (9 l je idealan) otvorom prema gore.
Zaliti paprike paradajzom i vodom, povegetiti ili posoliti, popapriti i pustiti da zakuha. Tek tada od ostatka smjese (ukoliko je imate) vlažnim rukama raditi manje loptice (ćufte) i spuštati ih u lonac sa paprikama.
Kuhati na laganoj vatri najmanje 1,5 sat, dok meso ne omekša.
Pred kraj kuhanja uliti u lonac brašno razmućeno sa malo vode uz dodatak žličice-dvije crvene mljevene paprike. To je u biti light varijanta zaprške bez ulja. No, ako ste ljubitelj ‘jače’ zaprške, tada isto to brašno popržite na malo ulja, nasjekanog češnjaka i crvene paprike, i uz miješanje pjenjačom ulijte vodu dok ne dobijete gustoću umaka. Tada zapršku ulijte u lonac.
Još kratko prokuhati i poslužiti uz kuhani pire krumpir.
0 komentari