subota, 23. srpnja 2016.

LAGANI KOLAČ SA KUHARICE SA MALO MANJE ISKUSTVA ....A SIGURNO ĆE USPJETI


Sastojci
Sastojci za kremu
1,1 l mlijeka
4 kom krupnih jaja
200 gr secera



3-5 vanilija
200 gr brašna
80 gr margarina
I još
300 gr petit keksa
ključ :)

Priprema
1.
Od 1,1l mlijeka oduzeti odmah 3- 4 dl i ostavitie na stranu,a ostatak staviti  sa kockicom margarina da provri.
Od ukupnog šećera dvojiti 10 kašika u posebnu posudu i dodati 10 kašika vode (to kasnije treba ušpinovati).
2.
Žumanca umutiti sa ostatkom šećera i vanilijom,zatim dodati brašno i  hladno mlijeko(dio od onih 4 dl).Treba da se dobiije dobro rijetka masa.
3.



Umućena žumanca sipati  u provrelo mlijeko i kratko kuvati uz neprekidno mućenje mikserom.
Samo ukoliko je masa previse gusta i penje se uz žice miksera,u tom slučaju  obazrivo dodavati pomalo mlijeka,kako bi se dobila gusta i ljepljiva smjesa.
Napokon ostavite fil na stranu i krenite na špinovanje šećera.
4.
Staviti da se ušpinuje (ukuva i zgusne) 10 kašika šećera sa 10 kašika vode.
Neka se šećer špinuje sve dok ne počne da "šušti" ili "šapće",odnosno,šećer je ušpinovan kad puhanjem kroz otvor ključa izlaze balončići kako je to Slava fino i slikovito ovdje objasnila.
5.
U umućen šaum u tankom mlazu saspite šećer i mutite nekih 3-5 minuta.
Šaum sastaviti sa prethodno skuvanom masom.
6.
Poredati keks po tepsiji...4x4 reda i 1x2...sasuti masu ,izravnati i poredati keks i odozgo...
Potrebno je 40 kom keksa....ili 250-300 gr,
Keks ne treba prethodno kvasiti.
Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi i  da keks omekša,potom dobro ohladiti u frižideru....

0 komentari