četvrtak, 9. veljače 2017.

SALAŠNJACI/SALČIĆI/SALENJACI


U mom kraju zovu se upravo tako: Salašnjaci. Tradicionalni kolači premazivani mlevenim svinjskim salom, tako dobro poznati i kod vas i kod nas. I omiljeni i tamo i 'vamo. Jedina mana im je što od početka pravljenja pa do krajnjeg proizvoda prodje par sati, ali u tih par sati vi im posvetite maksimalno tek oko 45 minuta vremena. Ostatak je čekanje i čekanje... i čekanje... al' neke stvari vredi čekati... Ovo je recept moje baba Ruse, koja mi inače nije baba. Nije mi ni rod. A i ja sam joj još uvek dužna zelenu zenanu kućnu haljinu s crvenim ružama koju je od sreće pocepala kad sam se rodila.
Sastojci 10 ljudi
1 žlica masti
i prstohvat soli i šećera
1 limun, sok i kora
Njegova dva hladna voda

 
2 jajeta
2 žumanceta
1/2 unci rakija (šljivovica)
650-700 gr mekog brašna
200-250 gr Hall
džem od šljiva
prah šećer sa vanilom
 Dodajte na popis za kupovinu
priprema
1.
Nije moja baba Rusa imala običaj odvajanja mokrih i suvih sastojaka, nego ovako: Uzeti vanglicu za mešenje pa u nju sipati 1 veliku kašiku masti (vrhom punu, kao da sipate šećer a ne mast), prstohvat soli, prstohvat šećera, sok i koru od jednog limuna, 2 dcl hladne vode, rakiju (isključivo šljivovica), 2 cela jajeta i 2 žumanceta. Sve to malo propustiti kroz prste pa dodati cca 700 gr mekog belog brašna.
2.

 
 Iznos od brašna, naravno, ovisi o veličini jaja i limuna, i vašu želju za alkoholom, ali kao što je poznato, tijesto ne treba držeći se za ruke. Tijesto kuka za oko pet minuta na posao gluten u brašno i postaje meka, glatka i elastična. Pokrijte čistom suhom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi oko sat vremena da se odmori.
3.
U međuvremenu pripremiti masti: bitno je da je membrana je uklonjena i ukloniti sve one sitne crvene vene. Možete samljeti na mašinu meso u procesor hrane (nekoliko puta je odvojena od lokacije) ili činiju masti i trpeze da je njen suprug u ruku uz napomenu da je morao da proda masti tako dobro da bi bilo pjenasti i svjetlo maziva.
4.
Kad je testo odmorilo, rasklagijati ga u pravougaonik debljine oko 1/2cm. Ravnomerno ga premazati tankim slojem sala i početi s preklapanjem.

5.
Prvi dužoj strani prekidača na pola, ali premazane ponovo dvoranu.

6.
Zatim savijte kraćoj strani na pola puta i obložena tankim slojem masti.

7.
Konačno, preklopite tijesto kao knjigu i stavio ga na malo tanjir brašna, pokriti krpom i ostaviti u frižideru da odstoji 1 sat.

8.
Sve ovo se ponavlja još dva puta - tijesto, onda bi trebalo da bude ukupno obložene 3 puta i treba da odstoji tri sata na hladnom. Tek sada to nije potrebno da se protežu na tijesto za 5mm, kako se ne bi uništili, ali lišće, ali dovoljno je i samo malo manje od 1cm debljine.
9.
Kada je istekao, a treći sat nakon trećeg premaza, tijesto u pravougaonik i rasklagijati oštrim tankim nožem opkrojiti ga sa svih strana - ili sve okrajci nije lepo roll.

10.
Iz jednog poteza seći testo na pravougaonike dimenzije 5x7 cm (kolač je onda taman za dva zalogaja) i na svaki u sredinu staviti jednu kašičicu pekmeza od šljiva (ili nekog drugog koji volite), pa kolač preklopiti na pola, bez ikakvog pritiskanja, spajanja ili lepljenja.

11.
Složiti na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući mesta izmedju kolača jer će prilično da narastu.

12.
Rernu zagrejati na 250C. Na dno rerne staviti metalni tanjirić ili malu šerpicu s vodom koja će tokom pečenja kolača da isparava i tako imitira parnu rernu koja je inače idealna za pečenje svih vrsta lisnatog testa. Kolače stavite da se peku tek kad je rerna postigla temperaturu. Peku se oko 10-15 min, malo da porumene, ako je moguće bez otvaranja rerne (da se ne bi hladila, da kolači ne bi "spali", da para ne pobegne...). Ali zato uvek možete da skakućete oko šporeta, gvirkate kroz staklo i pevate: Rastite, rastite, kolačići rastite! Deluje...
13.
Cake, pustite da se ohladi u posudu tako da pospite šećerom u prahu i vanilije. To nije bilo sve do sasvim hladno, ne možete riješiti jedni druge.
14.
 Ja ću vam reći da to nije dobro za jelo vruće tijesto, jer sam već neće slušati. Ali ću vam reći da je kombinacija pekmez od šljiva, limuna, šljive soba i prilično dobro. Rakija daje poseban okus svježih kolača, ne osjeća ukus samo alkohol. Mi djeca nije smetalo, onda! A mi ne smeta ni sada ...
15.
P.S. Pripremljene a nepečene salašnjake možete zalediti na tacnama a onda ih preručiti u kutije ili kese. Meni su bolji kada se pre pečenja odlede, mada mogu i direktno iz zamrzivača u rernu.
16.
PS II - Ne žuri da opere lonac masti. Uvijek ostatak širi ruke i ostavili kožu da upije, možete u stanju staviti stare pamučne čarape ili rukavice koje ne isflekate sve okolo. To je super za one koji se bore sa suvim rukama kožu. Zatim isperite ruke toplom vodom, sapun nije potrebno.
služenje
Najbolji su kada postoje ...

0 komentari