srijeda, 22. ožujka 2017.

Muke s mokrenjem: Infekcije mokraćnih puteva u trudnoći

8
Postoje situacije koje, uslovno rečeno, mogu da budu “provokator” mokraćnih infekcija, kao što je početak seksualnih odnosa, trudnoća ili menopauza. Ako čekate bebu, a suočili ste se sa ovom nelagodnošću, pokušaćemo da vam bar malo pomognemo…
Muke s mokrenjem: Infekcije mokraćnih puteva u trudnoći Foto: Shutterstock
Jedno od najčešćih oboljenja današnjice su urinarne infekcije. Češće se javljaju u ženskoj populaciji, zbog anatomske predispozicije – kraćeg uretera (mokraćovoda), što infekciji omogućava lakšu prohodnost. Do nedavno se mislilo da su glavni izazivači infekcije: bakterije koje su prirodni stanovnici creva (Ešerihija koli, Proteus, Klebsiela, Enterokok, Pseudomonas…). Međutim, dalja istraživanja su pokazala da do infekcije mogu da dovedu i seksualno prenosive bakterije – hlamidija, ureaplazma i mikoplazma, koje su mogući ozbiljni uzročnici steriliteta. Na sreću, uspešno se leče, ako se blagovremeno ustanove. Prvi simptomi bi bili često mokrenje, pečenje, bol u trbuhu…

Kada treba posebno obratiti pažnju?
Trudnoća jeste “drugo stanje” po mnogo čemu, pa i po povećanom riziku od ove vrste infekcija, pre svega zbog urinarnog zastoja – uzrokovanog hormonskim promenama, smanjenom peristaltikom uretera i pritiskom uterusa (materice) na mokraćnu bešiku.

Ublažavanje simptoma prehlade u trudnoći: trikovi koji će vam pomoći da se brže oporavite
Ublažavanje simptoma prehlade u trudnoći: trikovi koji će vam pomoći da se brže oporavite
Druga polovina trudnoće zahteva veći oprez – jer su infekcije bubrega, mokraćnih kanala i bešike povezane sa rizikom preranog prskanja vodenjaka i prevremenog porođaja. Ako vam se, kojim slučajem, to već desilo u prethodnoj trudnoći, obavezna je mesečna kontrola urinokulture, uz antibiogram. Kako da to pravilno obavite? U sterilnoj bočici odnesite prvi jutarnji, srednji mlaz mokraće (naravno, nakon obavljene odgovarajuće higijene). Dok ne stigne nalaz, treba uzimati puno tečnosti, naročito čajeve za trudnice. To važi u slučaju kada simptomi nisu ozbiljni. Ali, ako se jave bolovi u predelu bubrega, visoka temperatura, krv u mokraći… tada treba hitno otići kod lekara!

Da li antibiotici smetaju bebi?
U trudnoći ne smeju da se koriste sve vrste antibiotika. Period od prve tri nedelje je takozvani sve ili ništa, u kome će lek ili da prekine trudnoću, ili neće da ošteti fetus. Kada se lekovi daju u drugom i trećem tromesečiju – nisu do te mere opasni, ali mogu da imaju uticaj na razvoj organa ploda. Tokom svih devet meseci ne smeju da se daju tetraciklini, već samo penicilinski preparati i cefalosporini, jer se smatraju najbezbednijim.

Lekovi u trudnoći: Da li su antibiotici dozvoljeni?
Koji lekovi su dozvoljeni u trudnoći?
Za lakše oblike infekcija, mogu da se uzmu posebne kombinacije čajeva za trudnice, ali i u tom slučaju treba konsultovati svog ginekologa. Buduća mama ne sme ništa da uzima na svoju ruku.

Kod upornih infekcija, mora da se deluje antibioticima – pa čak, ako je neophodno, i do kraja trudnoće.

Nakon primene lekova, kada se problem sanira, savet je da i dalje, jednom mesečno proveravate urinokulturu, a po potrebi i češće.

Ukoliko je neophodno, ginekolog koji prati vašu trudnoću uputiće vas dalje, kod nefrologa ili urologa.

Nekoliko saveta…
Neophodno je da unosite adekvatnu količinu tečnosti svakog dana. Tako ćete izbeći i dehidraciju. Redovno održavanje lične higijene se podrazumeva, a bilo bi dobro i da koristite zaštitu prilikom seksualnog odnosa. Izbegavajte bazene, posebno one koji se loše održavaju, jer mogu da budu izvorište infekcije.

Kvarni zubi majke utiču na zdravlje bebe: Kako sprečiti razvoj karijesa u trudnoći?
Kvarni zubi majke utiču na zdravlje bebe: Kako sprečiti razvoj karijesa u trudnoći?
Tokom hladnog perioda je uputno da se odgovarajuće oblačite, najbolje slojevito. Naravno, važno je da odmah reagujete, već na prve simptome infekcije. Od velikog je značaja da se svaka urinarna infekcija u potpunosti izleči (a ne da se samo zaleči, dok vam ne bude bolje). U suprotnom, moguće je da se ponovo javi, i to relativno brzo.

Prim. dr Anka Stanojčić, specijalista interne medicine

Izvor:yumama.com

0 komentari