srijeda, 8. ožujka 2017.

STAR, ALI VEOMA UKUSAN DESERT – MALJUGA


Donosimo vam recept za jedan stari, nažalost zaboravljeni kolačić, a riječ je o starom tradicionalnom desertu zvanom – MALJUGA. Ima zaista specifičan i jako prijatan okus, koji će vam se jako svidjeti. Nadamo se da ćete dati šansu ovom receptiću, i da će vam se svijdeti, baš kap što se svidio i nama…

Sastojci:
2 šolje kukuruznog brašna
6 šolja vode
1 šolja šećera
5 kašika ulja

Za mjeru koristiti šolju ili čaša od 2 dl



Brašno staviti u tepsiji u pećnicu uključiti na oko 185 stupnjeva i od desete minute često pregledavati i miješati kašikom. U ovome postupku koji traje 45-60 minuta (ovisno o pećnici) kod svakog otvaranja pećnice izlazi dim koji samo miriše po prženom brašnu. Zbog ovoga se moraju držat otovrena vrata ili prozor. Pržiti-peći brašno do fine smeđkaste boje.
U šerpu staviti vodu i šećer. Kada je brašno već u svojoj 40-oj minuti prženja uključiti ringlu neka voda prokuha. Smanjiti na laganu temperaturu neka pomalo kuha.
Pečeno brašno izvaditi van iz pećnice. Vodu skinuti sa ringle i lagano sipati brašno uz neprestano miješanje mutilicom da se ne stvaraju grudvice.
U ovom dijelu pripreme paziti dobro, jer vruće brašno digne pjenu i može vam pokipjeti. Stoga, trebate biti jako oprezni.
Kad se sve izjednači vratiti i 1-2 minuta miješajući pustiti neka “baci ključ” na ringli.
Pleh-tepsiju veličine oko 30×30 nauljiti tankim slojem ulja, tek toliko da se poslije lakše odvajaju kocke.
Izliti pripremljenu smjesu i poravnati ju kašikom koliko je moguće. Može se protresti pleh, jer je kuhana smjesa prilično tekuća u toj fazi.
Po površini još vruće maljuge preliti zagrijanim uljem. Nije potrebno svih 5 kašika ulja koje sam navela u sastojcima, ali neka se nađe.



Kašikom laaaagano prevući neka ulje pokrije cijelu površinu da se sija.
Dobro ohladiti.
Kukuruzno brašno koje sam koristila je kupljeno u trgovini, a domaće kukuruzno brašno daje ljepšu teksturu ovoj poslastici.
Može se također koristiti kukuruzni griz i onda bi se barem imalo što grickati, jer su zrnca krupnija.


Posluživanje
Vruća maljuga je ispala prilično tečna i mislila sam da sam trebala staviti manje vode, međutim kad se sasvim ohladilo već se moglo rezati na kocke.
Dakle rashlađenu slasticu posuti šećerom i rezati na kocke ili već oblike koje želite. Ima neobičan okus, nije suviše slatko, nije masno.
Ovaj je desert pravljen po uputama moga muža.
Jelo je iz davnina poznato u našem kraju i baš pod ovim nazivom, za koji ne znam pravo objašnjenje
Po načinu pripreme liči na halvu i palentu, samo slatku.
Od prženog kukuruznog brašna možete napraviti i fine kuglice :))
(cooloinarika.com/club7.info)

0 komentari