srijeda, 12. travnja 2017.

KAKO OČISTITI MRLJE NA TEPIHU? TRIKOVI KOJE BI TREBALE DA ZNAJU SVE DOMACICE

7fe9395cb9e4d14447174b2b09fedbc8
Mrlje na tepihu svakodnevna su pojava, bez obzira imate li malu djecu, kućne ljubimce ili živite sami. Jednostavno, svima se ponekad (a nekima i poprilično često!) dogodi da im nešto ispadne na tepih. Jao, tada slijedi dreka i strka. Što napraviti kad se dogode mrlje na tepihu, a nemamo pri ruci baš nikakvo sredstvo za čišćenje tepiha?

Mrlje na tepihu najbolje je tretirati odmah, ali znamo i sami da smo često u žurbi i to ne stignemo pa ih ostavimo za kasnije. Ovo ‘kasnije’ se pretvori u par dana, potom u tjedan, par tjedana… i tako se jedna obična mrlja pretvori u tvrdokornu.






Očistite tvrdokorne mrlje na tepihu pomoću:

Piva – na mrlju nanesite malo piva, a posebno je učinkovito za mrlje od kave ili čaja. Pivo lagano utrljajte u mrlju, a potom bi ona trebala nestati. Ako se to nije dogodilo, ponovite postupak.
Vinskog octa – vinski ocat je superheroj čišćenja. Tako je, zaboravite na Batmana i Spidermana jer Gospodin Vinski Otac je pravi heroj. U pola šalice vinskog octa pomiješajte dvije žličice soli i tako pripremljeni miks utrljajte u mrlju, a kasnije je usisajte.
Kreme za brijanje – prvo na mrlju nanesite malo vode pomoću spužve, a potom u sve utrljajte kremu za brijanje. Zatim očistite čistom vlažnom krpom. Krema za brijanje posebno je učinkovita za masne mrlje, primjerice od ulja.
Kukuruznog škroba – potrebno je pomiješati kukuruzni škrob sa sasvim malo mlijeka, kako bi se stvorila pasta koju ćete nanijeti na mrlju. Sve ostavite nekoliko sati, a potom usisajte. Ovo je posebno učinkovito za mrlje na tepihu nastale od kemijske olovke.
Soli – sol je najbolje koristiti za mrlje od crnog vina. Ako imate takvu mrlju na svom tepihu, na nju nalijte malo bijelog vina, a nakon toga dodajte malo soli, ostavite da odstoji desetak minuta pa usisajte. Sol je dobra i za masne mrlje na tepihu. U tom slučaju pomiješajte jedan dio soli i četiri dijela alkohola te utrljajte u mrlju. Sol je odlična i za uklanjanje kečapa i sličnih mrlja od rajčice s tepiha – posipajte je solju, ostavite da odstoji, potom prebrišite mokrom spužvom i usisajte.
Sode bikarbone – soda bikarbona odlično je sredstvo za čišćenje svih vrsta mrlja na tepihu, a posebice od povraćanja i urina. Dakle, obrišite koliko se da obrisati i pokupiti, a potom na mrlju nanesite sodu bikarbonu u poprilično debelom sloju. Na to stavite papiranti ubrus i ostavite da stoji nekoliko sati, najbolje neka se sasvim osuši, a nakon toga usisajte. Soda bikarbona pomiješana sa solju odlično je sredstvo i za masne mrlje na tepihu. Potrebno je pomiješati istu količinu soli i sode bikarbone te nanijeti na masnu mrlju pomoću četke (utrljati) i ostaviti da stoji četiri do pet sati i usisati.
Vlažnih maramica – mnogi ne znaju za to, ali vlažne maramice koje koristimo za bebe odlično su sredstvo kako bi se uklonile mrlje na tepihu. Mrlju dobro izribajte vlažnim maramicama i gotovo pa svaka mrlja će nestati. Vlažne maramice su i odlično sredstvo protiv mrlja na odjeći i namještaju!
Kockica leda – led je sredstvo za čišćenje žvakaćih guma s tepiha. Prvo kockicu leda stavite u vrećicu i prislonite na zalijepljenu žvakaću gumu kako bi se zamrznula. Potom je sastružite nožićem ili sličnim alatom.






Eto, dragi moji, nadam se da ćete od mnoštva sredstava koja se nalaze u svakom kućanstvu pronaći barem jedno koje će vam pomoći kod uklanjanja mrlja na tepisima. Ne zaboravite da stare četkice za zube mogu biti odličan alat pri nanošenju i utrljavanju sredstva za čišćenje u sam tepih, što je još jedna dobra vijest. Sve mrlje na tepihu mogu se očistiti, samo treba malo strpljenja!

0 komentari