srijeda, 13. rujna 2017.

DOMAĆI RECEPT ZA MAKEDONSKI AJVAR OD KOJEG NEMA BOLJEG – kad probate, oduševit ćete se!


Ovaj domaći recept za makedonski ajvar potražili smo kod Makedonke Milice, koja već desetljećima priprema ajvar po istom receptu. Tako je ukusan, lagan, da sigurno nema boljeg! Probajte!

Potrebno:
3 velika plava patlidžana
kašika kristal šećera




10 kg crvene paprike
sol po želji
500 ml ulja

Postupak:
Stavite papriku da se peče u rerni, pa je odmah prebacite u plastične kesice na nekoliko minuta da smekša. Ohladite paprike i onda ih ogulite i uklonite sjemenke, pa ih poredajte u mrežastu kompaktnu podlogu ili veliko cjedilo malo izdignuto. Potrebno je ostaviti bar 3 sata da se cijedi.
Ispecite patlidžane u rerni, pa ih nakratko ostavite u vrećici kao paprike i onda ogulite, pa ostavite nek se ocijede. Sameljite patlidžan i papriku pomoću aparata za mljevenje mesa, a onda izručite u veliku šerpu i stavite da se kuha na laganoj vatri.




Neprestano miješajući kuhajte i postepeno dolijevajte ulje na svakih 20 min po 100 ml. Na kraju dodajte šećer i sol, odnosno zadnjih 20 min kuhanja.
Izručite ajvar u čiste staklenke koje ste prethodno zagrijali u rerni na 50 stepeni. Stavite malo ulja na vrh svake ispunjene staklenke i poklopite, pa prebacite u kutiju i prekrijte stolnjakom i dekom.
Ostavite na 24 sata da se hlade postepeno, a onda ih stavite na hladno i tamno mjesto

0 komentari