petak, 6. listopada 2017.

EVO KOLIKO SU ROMI IMALI NOVCA OD PROSJAČENJA I DŽEPARENJA: Luksuzne kuće, skupi auti, raskošan život…


Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da se Elvisu Salčinoviću i njegovom sinu Toniju Hamidoviću produži pritvor za još tri mjeseca, te su im određene mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, putovanja, sastajanja ili komuniciranja sa suosumnjičenim i svjedocima u ovom predmetu, odnosno osobama koje mogu imati neposredna saznanja o krivičnim djelima, te naložio obavezno javljanje nadležnim policijskim stanicama.

U odnosu na osumnjičenog Denisa Hamidovića Sud je donio rješenje kojim se pritvor produžava za naredna dva mjeseca. Salčinović i ostali terete se za organizovani kriminal, trgovinu ljudima, nasilničko ponašanje, posjedovanje oružja i falsikovanje isprava, odnosno da su u BiH i nekoliko evropskih zemalja organizovali grupe džeparoša koje su pljačkale turiste. Inače, Sud je dvojicu osumnjičenih pustio da se brane sa slobode uprkos tome što je tužiteljica Diana Kajmaković upozorila da bi oni mogli pobjeći iz BiH, te da se svjedocima već diskretno prijetilo.Tužilaštvo BiH, podsjećamo, provodi istragu protiv Vehbije Salčinovića, Elvisa Salčinovića i drugih jer su navodno osnovali grupu u kojoj su bili Denis Hamidović, zvani Bebica, Serđo Salčinović (ranije Šefko Hamidović), Toni Hamidović, zvani Ramica, Luka Hrustić, Kenan Frndić, Davor Zorić (ranije Davor Hamidović), zvani Fehid, Mahir Alihodžić, Brajan Hrustić (ranije Fajko Hamidović), zvani Bajrica, Golub Osmanović, Samson Seidović, Safet Hrustić, zvani Slobo, Nedeljko Dakić, Božidar Tršić, Bahira Husarkić, Suvada Sejdić, Lizabeta Fazlović, Dženita Frndić. Oni se terete da su vrbovali žene te njihovu djecu radi džepnih krađa. Te osobe su dovodili u podređeni položaj konstantno koristeći silu, ali psihološki pritisak kao što je zabrana kontakta sa  njihovom djecom koja su bila na čuvanju kod drugih osoba, ukoliko ne bi bili zadovoljni količinom novca koji bi dobili.

KAŠIKA, VILJUŠKA, ŠTIKLA, ŠNALA… Žrtve su organizovane u “ćelije” od po tri osobe koje su kontrolisali drugi članovi kako ne bi za sebe zadržale dio ukradenog novca. Osumnjičeni su žrtve savjetovali šta da govore i kako da se ponašaju ako ih uhvati policija, pa su tako, kad bi pale policiji u ruke, žrtve govorile sa se zovu kašika, viljuška, štikla, šnala… Naime, tužiteljica je navela da su osumnjičeni, koristeći se običajnim pravom Roma (gdje je običaj da je žena u podređenom položaju naspram muškarca) stupali u bračne i vanbračne odnose sa ženama koje su slali u Francusku gdje su ih tjerali da džepare u metroima, muzejima i na Eielovovom tornju.Ukradeni novac žene su putem Western uniona slale poznanicima osumnjičenih (policija je otkrila da su novac dobile najmanje 73 osobe), koji su potom pare predavali osumnjičenim i za tu uslugu dobijali određeni procent. Primljeni novac osumnjičeni su trošili na raskošan život… Vozila su registrovali na druge osobe od kojih neki nisu imali položen vozački ispit…

Osumnjičeni su posredstvom Nedjeljka Dakića i Božidara Trišića, službenika u opštinama Prijedor i Vlasenica, nabavljali lažne dokumente za sebe i žrtve, tako što su žrtvama izdavani dokumenti da su maloljetne, iako to nisu bile. Primjerice, Denisova nevjenčana supruga Šarlot Hadžović imala je dokumente da joj je 14 godina, ili su im izdavani dokumenti davno preminulih osoba, ili onih koji ih odavno nisu vadili. Potom je Velid Hamidičević, savjetnik konzularnog predstavništva BiH u Parizu, na osnovu tih dokumenata nelegalno izdavao pasoše.

Kad bi ih uhvatila policija, oni bi nakon puštanja dolazili u BiH po nove dokumente i vraćali se u Francusku, Belgiju, Španiju, Italiju i Hrvatsku, dok su djeca žrtava ostajala u BiH.(ciknews.com)

0 komentari