ponedjeljak, 2. listopada 2017.

MILIONI LJUDI POLUDJELI ZA OVOM TORTOM: ČOKOLADNA KARAMEL FANTAZIJA! 😍


Kada jednom probate ovaj kolač koji munjevito postaje hit među poslasticama, nijedan drugi neće moći da ga zamijeni!

Mnoge domaćice odmah su zasukale rukave i počele da ga prave ovu poslasticu.

Sastojci

Za koru:
160 g brašna
30 g mljevenih badema
30 g kakaa
50 g šećera





četvrtina kašičice soli
120 g hladnog putera
1 kašičica vanile
1 jaje
2 kašike hladne vode

Za karamel:
300 g šećera
pola šoljice vode
pola šoljice slatke pavlake
70 g putera
1 kašičica soli

Za preliv:
pola šoljice slatke pavlake
120 g crne čokolade

Priprema
Za koru, pomješati sve suhe sastojke, pa dodajte hladan maslac isjeckan na kockice. Izmješajte, dodajte jaje, vanilu i vodu. Dobro sjedinite i ostavite da odstoji u frižideru 30 minuta. Razvucite tanko tijesto oklagijom preko providne folije i stavite u kalup za tart. Prekrijte folijom i vratite u frižider na još pola sata, prenosi “Novonovo“…

Nakon vađenja, izbušite tijesto villjuškom, preko stavite papir za pečenje i dvije šoljice pasulja, pa pecite 15 minuta na 180 stepeni (pasulj se stavlja kako tijesto ne bi naraslo) Izvadite pasulj i papir, pa vratite u rernu na još 15 minuta. Ostavite da se kora ohladi, a potom je izvadite iz kalupa.

Skuhajte šećer i vodu. Ne mhešajte kako se ne bi kristalizovalo, već samo povremeno protresite šerpu. Kad šećer dobije boju karamele, dodajte slatku pavlaku i kuhajte još dvije minute. Sklonite sa vatre, dodajte maslac i malo soli, dobro izmješajte, pa dobijenom karamelom prelijte tijesto.Neka se hladi u fižideru 4-5 sati.





Na pari rastopite 120 g čokolade u slatkoj pavlaci, kako biste dobili glazuru. Prelijte preko ohlađenog kolača i ostavite da se stegne. Ukrasite po želji.

Izvor: haber.ba

0 komentari