četvrtak, 5. listopada 2017.

PRINCES KRAFNE: PROVJERENI RECEPT, KOMBINACIJA SASTOJAKA KOJA UVIJEK USPIJE


“Princesice je po starim receptima vrlo zahtjevno raditi. Uz mnoge pokušaje od kojih neki nisu uspjeli došla sam do ove kombinacije sastojaka koja uvijek uspije. Stoga kad je potrebno napraviti efekt na proslavama, ovo je prava stvar.”

SASTOJCI:

Tijesto:
▪ 160 g mekog brašna
▪ 60 g margarina
▪ 250 ml vode
▪ malo soli
▪ 6 jaja
▪ pola praška za pecivo





Krema:
▪ 700 ml mlijeka
▪ 1 puding s okusom vanilije
▪ 2-3 žlice oštrog brašna
▪ 200 g šećera
▪ 250 g margarina

I još:
▪ šećer u prahu
▪ ili čokoladni preljev

PRIPREMA:

Tijesto:
U posudu za kuhanje (najbolje s dobrim dnom koje “ne prima”) ulije se voda, doda se vrlo malo soli i onda se stavi margarin te se miješa dok se margarin ne rastopi.
Kad se nargarin rastopi u vodi, dodaje se brašno te se vrlo brzo miješa, jer se brzo skrutne. Čim se skrutne, smjesa se stavi u drugu posudu i ostavi da se malo ohladi, ali ne previše
kad je tijesto mlako, srednje toplo, dodaje se jaje po jaje i umiješa polako u tijesto. Kod miješanja, u nekom trenutku dodati i prašak za pecivo pa i njega umiješati. Bez praška teže se dobiju visoke kuglice tijesta.
Nakon toga, tijesto stavljati žlicom (velika žlica je dobra mjera za srednje velike krafnice) hrpicu po hrpicu, jednu do druge na na limza pečenje, prethodno obložen papirom za pečenje.
Staviti tako posložene hrpice tijesta u pećnicu zagrijanu na 200-220 °C i peći oko 15 minuta, odnosno dok dobro posmeđe. Nakon pečenja, ostaviti da se dobro ohlade, prerezati u gornjoj trećini, tako da u donjem dijelu ostane mjesta za stavit kremu.

Krema
Odvojiti malo od ukupne količine mlijeka (oko 2 dl) u neku posudu i u to umiješa puding s brašnom i šećerom. Za jaču aromiju vanilije može se dodati i vanilin šećer. (Po želji, možete napraviti kremu od čokoladnog pudinga umjesto od vanilije.)
Ostatak mlijeka zakuhati u loncu zakuha, pa dodati prethodnu smjesu od pudinga te miješa dok vrije, sve dok se dobro sve skuha (oko 3-5 mnuta). Ne smije biti premekano jer će i krema onda biti jako mekana.
Kad se krema dobro ohladi, dodati se polako dio po dio margarina i dobro ga umiksati u kremu. Dobro je prethodno margarin ostaviti na toplom da omekša, kako bi se lakše i bolje sjedinio s kremom.

Završni postupak:
Donji dijo kuglice puniti kremom, i to žlicom (tako se dobiva na brzini i krema ostane čvrsta), a potom špricom ili tuljcem s ukrasnim vrškom napravi ukrasni dio uokolo.
Po želji se može dodati još jedan ukrasni sloj od šlaga.
Na kraju se poklopi kapicom.






Kapica se može samo posuti šećerom u prahu, a može se umjesto toga preliti umakom od čokolade (10 dkg čokolade, 3 žlice vode, 3 žlice šećera, 8 dkg margarina – sve se rastopi na laganoj vatri-ne smije kipjeti).

Izvor: Mimi4/coolinarika.com

0 komentari