srijeda, 1. studenoga 2017.

Kako kafa DJELUJE na mozak, želudac i krvotok


Kafa, čaj, kola – sve su to pića koja sadrže kofein i “dižu” nas. Mnogi od nas ne mogu funkcionirati dok ne dobiju svoju dozu kofeina. No, šta se događa s našim mozgom i cijelim tijelom kada uzimamo kofein?

Svi znamo da nas budi, no kofein i poboljšava raspoloženje, koncentraciju i smanjuje apetit. Učinci traju satima nakon konzumacije. Moglo bi se reći da je normalno konzumirati do 400 miligrama kofeina na dan.
Djelovanje kofeina na mozak
Može poboljšati pamćenje, no najbolje djeluje ako ga ne konzumirate prečesto. Poboljšava koncentraciju te smo manje pospani. Osim toga, potiče lučenje dopamina pa podiže raspoloženje i ublažava simptome depresije.

Djelovanje kofeina na želudac
Dok su brojni pozitivni efekti djelovanja kofeina na mozak, sa želucem je stvar nešto drukčija. Kako kofein podiže nivo kiseline, može uzrokovati žgaravicu. Osim toga, smanjuje apetit.
Djelovanje na krvotok
Kofein podiže krvni tlak, no stručnjaci kažu da to nisu nivoi koji bi nas trebali zabrinjavati. Odnosno, jedna kafa neće toliko podignuti tlak da može napraviti štetu kod zdravih, odraslih ljudi.
Izvor: fokus.ba

0 komentari