četvrtak, 2. studenoga 2017.

RECEPT ZA OVU PITU NAČILA SAM OD BAKE I JOŠ UVIJEK JE STALAN GOST MOG STOLA


Sastojci
1/2 kg brašna tip 500
300 ml mlake vole
kašika soli




1/2 kg domaćeg mladog kravljeg sira
2 jaja domaća
par kašika domaćeg kajmaka
ulje - jedna šolja

Način pripreme
U posudu usuti brašno i kašiku soli.
Zagrijati vodu da bude mlaka, potom rukom umijesiti tijesto tako da bude mekano.
Na pobrašnjenoj podlozi tijesto rukom oblikovati u loptu a potom razvaljati valjkom na okruglu podlogu kao za picu, tijesto pomastiti i ostaviti na podlozi da stoji oko 20 min do pola sata u prostoriji koja nije hladna, da omekša.




Dok jufka omeksa prpiremati fil. Sir staviti u posudu i umijesiti ga sa dva domaća jaja te posoliti.Tijesto se moze povremeno prstima provjeriti da li je dovoljno mekano da se moze razvući , a to je najbolje raditi na stolu.
Kada tijesto omeksa prstima lagano razvuci jufku tako da bude jako tanka sve do krajeva. Kada ste razvukli jufku na stolu, treba je mjestimicno posuti uljem.
Na razvijenu jufku, pri njenom kraju - onom duzem ,cijelom duzinom nanijeni sir , a zatim preklopiti krajem jufke i zarolati. Nozem osjeći zarolani dio i od njega uvijati manje pitice koje potom redamo u pomascenu tepsiju.
Postupak se opet ponavlja po duzem kraju jufke kojim preklopimo naneseni sir, opet zarolamo,sjecemo i uvijamo u manje pite tako sve dok imamo jufke. Poredane pite u tepsiji malo premazemo uljem po povrsini i stavimo u zagrijanu rernu na 180 - 200 C oko pola sata dok ne dobije zlatnu bolju..kada je pita pečena izvadimo iz rerne i preko nje nanesemo par kašika domaćeg kajmaka.

0 komentari