srijeda, 15. studenoga 2017.

U OVOM RECEPTU OTKRIVENA JE TAJNA NAJBOLJE DOMAĆE SARME


Ovo je treća godina da se priprema sarma prema ovom receptu. Isprva sam bila skeptična, ali otkad sam je probala, nema mjesta ni za koji drugi recept.

SASTOJCI
1 velika glavica kupusa (1,5 -2 kg)
1 kg miješanog mljevenog mesa
150 gr riže
2 glavice luka
1 jaje
list peršina
25 gr soli
1 žličica vegete
1 žličica papra ili više po ukusu




suho meso , rebra i sl. svježe meso najbolje od vrata po vašem izboru ako imate
lovor, papar u zrnu

Umak
0,5 l pasirane rajčice
2-3 žlice brašna
3-4 žlice ulja
1-2 češnja češnjaka
šećer
bosiljak,
majčina dušica
crvena paprika
vegeta pikant ili malo čilija

PRIPREMA
Sarma
1. Prodinstajte sitno sjeckani luk
2. dodajte ispranu rižu i kratko dinstajte, da se zacakli …
3. Dodajte mljeveno meso, promješajte i čim promjeni boju maknite s vatre neka se rashladi
4. Pomješajete meso, luk, špek, rižu, jaje, kosani list peršina, začine, pustite da malo odstoji, pa ponovo promješajte
5. Odvojite listove kupusa i odrežite zadebljanja, po potrebi isperite pod hladnom vodom




6. Uvijajte sarme veličine po ukusu, kod mene su prve velike pa sve manje, ali to ne smeta …
7. Obreske od listova, i ostatak glavice kupusa sitno nasjeckate i dio stavite na dno lonca, ostalo između sarmi
8. sarme slažite u krug i između suho meso i sl…
9. gore stavite (po ukusu) svježe meso i/ili mesnate kosti
10. dodajte lovorov list i papar u zrnu
11. prelijte umakom (ili samo vodom )
12. kuhajte cca 2 h, dolijte vode po potrebi
Umak
1. na masnoći kratko popržite brašno, protisnuti češnjak
2. dodajte malo crvene paprike
3. podlijte rajčicom, dodajte začine (po ukusu)
4. dolijte vode cca 1, 5 l, miješajući
5. kada provri prelijte preko sarme

POSLUZIVANJE
Meni je sarma bolja s ovakvim umakom, mada neki vole samo bistru juhu …
Odlučio sam se dinstati sva 3 glavna sastojka, ali meso vrlo kratko, sarma je rahla i vrlo ukusna ….

0 komentari