petak, 15. prosinca 2017.

5 RAZLOGA ZAŠTO PITI SOK OD KISELIH KRASTAVACA

5 razloga zašto piti sok od kiselih krastavaca
Povrće koje se uzgaja već hiljadama godina i danas je među najomiljenijom plodovima iz vrta. Za zimnicu se kiseli, a nekima je najslasniji u svježem obliku.

Krastavac sadrži visok udio vode i obilje minerala (kalijum, magnezijum, mangan, molibden), pa je odličan za hidrataciju i detoksikaciju; uravnotežuje krvni tlak, poboljšava probavu. Dobar je izvor koji pospješuju “otplavljivanje” štetnih tvari iz organizma. U krastavcima se nalaze i značajne količine vitamina A, vlakana, i silicijeva dioksida koji je važan za zdravlje kože.Ako volite jesti krastavce ravno iz tegle jer vam se sviđa kiseliji okus, više vas ne mora biti sram – donosimo popis dobrobiti koje sok kiselih krastavaca može učiniti za vas:

ŠTITI OD DEHIDRACIJE
Umjesto vode, uzmite malo soka od krastavaca! Ako ste jako žedni, žeđ će najbrže smiriti sok od krastavaca jer vam je potreban napitak koji sadrži natrijum i kalijum. Kako oba elementa sadrži ovaj napitak, osvježenje ćete osjetiti trenutno.
SMIRUJE GRČEVE U MIŠIĆIMA
Ako se osjećate loše nakon teškog treninga, posegnite za sokom od krastavaca. On će smiriti bolne mišiće i pomoći vam da se brzo oporavite.
JEFTINA NAMIRNICA
Sportski napitci nisu baš jeftini… Krastavci, i njihov sok to jesu. Možete i sami napraviti kisele krastavce, uštedjeti puno, a ostati zdravi.
PUN VITAMINA I ANTIOKSIDANATA
Vjerovali ili ne, ovaj napitak ima visoke količine vitamina C i E te antioksidanata. Ova kombinacija će jačati vaš imuni sistem i promovisati zdravlje cijelog tijela.
POMAŽE PRI DIJETI
Kako je jabučni ocat poznat po tome da podstiče mršavljenje, tako će i voda kiselih krastavaca učinit isto – ako ste ih pripremali s jabučnim octom.

0 komentari