utorak, 5. prosinca 2017.
BOŽIĆNI KOLAČIĆI U ZADNJI TREN
Ako ih već niste ispekli, krajnje je vrijeme da nešto poduzmete. Donosimo recepte za brze i jednostavne božićne kolačiće...
Čokoladne kuglice
250 g čokolade
3 žumanca
100 g maslaca
1 šalica kakaa
1 žlica ruma
kokosovo brašno
Čokoladu staviti u posudu s malo vode i pustiti da provrije. Zatim maknuti s vatre pa dodati žumanca, vratiti na laganu vatru i kuhati dok se ne zgusne. Opet maknuti s vatre pa dodati razmućeni maslac i miješati dok se ne ohladi. Oblikovati kuglice i uvaljati u kokosovo brašno. Prije posluživanja čokoladne kuglice dobro rashladite u hladnjaku.
čokoladne kuglice
Dječji keksići u raznim bojama
225 g glatkog brašna
1/2 male žlice praška za pecivo
50 g šećera u prahu
3 paketića vanilin
naribana korica limuna
1/2 žlice cimeta
1 jaje
40 g creme fraiche
40 g maslaca
U posudu prosijte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu. Dodajte vanilin šećer, koricu limuna, cimet, jaje i creme fraiche. Maslac izrežite na komadiće i dodajte u posudu. Brzo zamijesite smjesu, dok ne dobijete glatko tijesto. Stavite ga u vrećicu za zamrzavanje i ostavite 1 sat u hladnjaku. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Tijesto podijelite na pola i svaku polovicu razvaljajte na pobrašnjenoj ploči na otprilike 3 mm debljine. Izrežite razne oblike, a ostatak tijesta ponovno umijesite. Tijesto se može mnogo puta ponovo razvaljati. Izrezane boriće, srca, zvjezdice itd. pecite oko 10 minuta na papiru za pečenje. Kad se ohlade, premažite ih raznim glazurama, ukrasima, oblijepite marcipanom… Kekse čuvajte u dobro zatvorenoj posudi.
šareni keksići
Keksi s čokoladom
400 g brašna
1 jaje
2 žumanca
250 g šećera
180 g maslaca
prstohvat soli
90 g sitno nasjeckane
tamne čokolade
Prosijte brašno u zdjelu i dodajte prstohvat soli. Umiješajte jaje, žumanca, maslac (koji ste prethodno narezali na komadiće i ostavili 15 minuta do pola sata na sobnoj temperaturi) i čokoladu (nasjeckajte je nožem što finije). Miješajte sve sastojke drvenom kuhačom pa onda kratko izmijesite rukama na malo pobrašnjenoj podlozi. Omotajte tijesto prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Razvaljajte tijesto na 5 mm debljine pa kalupom po želji režite kekse i stavljajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 10-15 minuta na 180 °C.
keksi s čokoladom
Keksi s marmeladom
30 dag brašna
20 dag maslaca ili margarina
10 dag šećera
1 jaje
3 žlice marmelade
po želji šećer u prahu
Umijesite tijesto od brašna, margarina, jaja i šećera pa ga ostavite barem 30 minuta u hladnjaku. Razvaljajte tijesto i kalupićima izrežite oblike. Na pola njih napravite rupicu. Stavite peći na 180 stupnjeva oko 10 minuta pa još tople uvaljajte u šećer. Marmeladu dobro izmiješajte pa spajajte po dva keksa.
0 komentari