nedjelja, 10. prosinca 2017.

KAD ME JE MUŽ PREVARIO, HTJELA SAM DA UMREM, A ONDA MI JE BAKA DALA NAJBOLJI SAVJET NA SVIJETU!


Jedna je mlada žena doživjela veliko razočaranje nakon što je saznala za preljub svoga muža. Očajna, posjetila je svoju baku kojoj je ispričala kako se osjeća očajno. Nije znala ima li smisla spašavati odnos ili naprosto odustati, a baka joj je dala najbolji savjet ikada u priči koju prenosi Open Mind.
Sve sam joj rekla, a baka me je odvela u kuhinju . Napunila je tri zdjele s vodom i svaku stavila na štednjak. Voda je brzo zakuhala. U prvu je zdjelu stavila mrkve, u drugu jaja, a u treći mljevena zrna kave. Bez riječi ih je ostavila da se kuhaju te ih nakon 15-ak minuta ugasila.
Izvadila je mrkve i stavila ih tanjur, jaja je postavila u zdjelu, a kavu natočila u šalicu. Okrećući se prema meni pitala je “reci mi što vidiš?”. Mrkvu, jaja i kavu, odgovorila sam. Privukla je posuđe meni i rekla mi da opipam mrkve. Učinila sam to i primijetila da su mekane. Zatim je baka rekla da razbijem jaje. Nakon što sam ga izvukla iz ljuske, promatrala sam to tvrdo kuhano jaje.
Naposljetku mi je rekla da otpijem gutljaj kave. Učinila sam to i nasmiješila se nakon što sam kušala njezinu bogatu aromu. Napokon sam je pitala – što to sve znači?
Baka je rekla kako su sve te tri namirnice suočene s istom nedaćom – kipućom vodom. Svaka je reagirala drugačije. Mrkva je ušla kao snažna, jaka i nepopustljiva. Ipak, kipuća voda ostavila ju je mekanom i slabom. Jaje je bilo krhko, a njegova tanka ljuska zaštitila je tekuću unutrašnjost koja se stvrdnula pri djelovanju vruće vode. Mljevena zrna kave bila su jedinstvena, Nakon što su bila u vodi – promijenila su je.
“A što si ti?” pitala me baka. Kad nedaća zakuca na tvoja vrata, kako reagiraš? Jesi li mrkva, jaje ili zrno kave?
Razmislila sam o tome. Jesam li mrkva koja djeluje snažno no na prvi trag nedaće postajem slaba i mekana? Jesam li jaje koje započinje s mekanom dušom, no u nedaći otvrdnem? Izgleda li moja ljuska jednako i skriva li moje skamenjeno srce?
Ili sam pak zrno kave koje može promijeniti vodu, baš ono što mu donosi bol i nedaću? Kad voda proključa, otpušta svoj miris i okus. Ako sam poput kave, onda u situaciji koja pođe po zlu – postajem bolja i mijenjam sve oko sebe. Kad sati postanu kasniji, mrak mračniji, a težina sve teža, podižem li svoj duh na višu razinu?Kako se suočavaš s nedaćama, jesi li jaje, mrkva ili zrno kave? Želim ti da imaš dovoljno iskustva koje će te učiniti mekanom i slatkom poput mrkve, dovoljno iskustva koja će te naučiti kako očvrsnuti te dovoljno iskustva na koja ćeš sama utjecati kako bi stekla nadu , rekla je baka.
Najsretniji ljudi nisu nužno oni koji imaju najbolje od svega – oni samo naprave najbolje od onog što im se nađe na putu. Najbolja budućnost se uvijek temelji na zaboravljenoj prošlosti, a u životu ne možeš krenuti naprijed ako ne otpustiš svoje stare neuspjehe i rane na srcu.
Kad si se rodila, plakala si dok su se svi drugi oko tebe smiješili. Živi svoj život tako da, na kraju, ti budeš ta koja se smiješi dok drugi oko tebe plaču , mudro je zaključila baka, koju je mene željela navesti da sama donesem svoje zaključke i pustim iz života ono što mi uzrokuje bol.

0 komentari