![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg86afRipFrrXLeJZjm13XgjOaeHr4jf8czkRvPB8Fai_iv-ByLms07fpW7qR-ItfSD_oc6RdLJsndWZJwy7HUGDESEpmyQARtjuFka0Q7193LKPzEwibl2yERRFnxNaNK1CVL4McVcRH__/s640/SM.png)
Sastojci:
4 jaja
200 gr. šečer
200 gr. kiselo mlijeko
125 gr. svinjska mast ili maslac
1 kocka svjež kvasac
1 žličica soli
kora naribana od 1 limuna
1 1 Vanilin šećer Dolcela
125 ml. mlačnog mlijeka
50 ml. mlijeka za rastvaranje kvasca
1250 gr. Pšenično glatko brašno Podravka
JOŠ:
1 -2 žumanjka za premazivanje
djem
kristal šečer za posipanje
Priprema:
1. U toplo mlijeko rastvorite kvasac,dodajte 1 žlicu od količine šečera i 1 žlicu brašna.Ostavite da naraste. Izlupajte jaja viljuškom, dodajte šečer,vanila,mlačno mlijeko,soli,kora od limuna,kiselo mlijeko,omekšana mast i prosejte brašno i dodajte u tekuću smjesu.
2. Izmjesite glatko tijesto i pustite ga na toplom da udupla.Zatim podjelite ga na loptice od 100 gr. koje razvaljajte u obliku elipse, na jednom kraju stavite đem i savijte kao rolatiće. Stavite ih na pleh pokriven pek papirom, ređajte ih malo bliže nego obično .
3. Ostavite ih opet da narastu, pred pečenjem namažite ih žumanjcetom i posujte ih šečerom.Pecite ih na 180 stepeni do zlatno braon boje.
0 komentari