četvrtak, 14. prosinca 2017.

Test na trudnoću – pouzdan partner u otkrivanju uspješnog začeća


Koliko žena se bar jednom u životu susrelo s pitanjem, jesam li trudna? Svaka od nas ima to iskustvo i kašnjenje mjesečnice samo dva do tri dana može nas natjerati na razmišljanje kako je riječ o trudnoći, posebice ako je ciklus do tog trenutka bio besprijekorno točan
Neke žene sa žudnjom iščekuju trudnoću te njima, ali i onim ženama koje iz različitih razloga ne žele roditi, u takvoj situaciji nakon dana čekanja i neizvjesnosti najbolje može pomoći testiranje koje će konačno dati pravi odgovor.
Dva su načina kako možete saznati istinu
Pođite ginekologu! On će vas pregledati. Već samim pregledom ginekolog može zamijetiti zadebljanje maternice, zatamnjenje sluznice vanjskog spolovila koje zbog navale krvi u to područje postaje tamnije (kao i areole na prsima) te vidjeti druge simptome trudnoće. Možda će vas poslati na analizu krvi gdje će povišena razina hormona trudnoće (hCG – humani korionski gonadotropin) točno odrediti radi li se o trudnoći. Ovaj test potvrđuje ili negira trudnoću sa stopostotnom točnosti.

Trudnoća unatoč negativnom testu?Mjesečnica izostala a test na trudnoću je negativantest na trudnocuŽelim znati jesam li trudna! Sve o testu na trudnoću.Dobit ćete bebu?
Ginekolog će vas možda pogledati i ultrazvukom kojim se trudnoća može vidjeti vrlo rano. Ultrazvuk može već u 4. tjednu prikazati gestacijsku vrećicu u kojoj se nalazi plod, a u 5. ili 6. tjednu trudnoće registrirati pulsacije jednog područja unutar gestacijske vrećice, tzv. kucanje “srca” ploda te dati prve informacije o stanju ploda i njegovom razvoju.
Napravite kućni test! Njega možete upotrijebiti od prvog dana kašnjenja mjesečnice. Što je više dana prošlo od tog dana kad ste trebali dobiti mjesečnicu to će i test biti točniji. Lažni pozitivni i negativni rezultati mogu se pokazati ako se test radi prije dana očekivane mjesečnice. Što ranije radite test, to je veća šansa za lažan negativan rezultat.
Kako se izvodi test?

Ovisno o vrsti testa, trakicama ili plastičnom štapiću, važno je točno se držati uputa na pakiranju. Dobro je uhvatiti srednji mlaz urina, a test je najbolje napraviti ujutro s prvom mokraćom jer će u njoj koncentracija hCG-a biti najtočnija. Radite li test tijekom dana, pokušajte se suzdržati od mokrenja bar 4 sata. Pojava bilo kakvog obojenja, slabog ili jačeg, u prozoru za očitanje testa (bez obzira na tip testa i prikaza) rezultat ukazuje na trudnoću. Pojava obojenja kasnije od očekivanog vremena ukazanog na pakiranju može govoriti o tome da je razina hormona niska ili na rubnoj granici ili da test nije ispravan. Ponovite ga za dva dana.
Kada kućni test može pogriješiti?
Katkad testovi griješe, a na njihove pogreške utječu različiti faktori:
uporaba nekvalitetnih testova koji nisu bili pravilno skladišteni ili im je protekao rok trajanja mogu dati krivi rezultat
kod nepravilnosti u radu bubrega može se promijeniti sastav mokraće što također može dovesti do krivog rezultata
kod nekih žena u ranoj trudnoći razina hCG-a može biti niža od prosjeka pa test pokaže lažno negativan rezultat. Test treba ponoviti za dva do tri dana
kod izvanmaternične trudnoće test može pokazati pozitivan rezultat. Tada hCG raste usporeno i nepravilno

Zapamtite! Kućni test ne može zamijeniti pregled kod liječnika. Njegova točnost iznosi 98%. Za sigurne rezultate pođite liječniku.
Što je to hCG i zašto je važan za trudnoću?
Popularno zvan jednostavno i kratko hCG ili hormon trudnoće predstavlja hormon koji se počne sintetizirati oko 5. ili 6. dana nakon spoja jajašca i spermija odnosno oplodnje. On je važan jer podržava održavanje trudnoće. Zbog toga razloga razina hCG-a naglo raste, udvostručuje se od tog trenutka svakih 48 sati te dostiže vrhunac oko 60. dana razvoja ploda.
Oko 25% hCG-a se izlučuje mokraćom što može biti dovoljno za određivanje trudnoće kućnim testovima mokraćom. Minimalna količina hCG-a dovoljna da bi test potvrdio trudnoću jest 25 mlU. Zato su kućni testovi neprimjereni za žene koje žele saznati prije za rezultat trudnoće. Početak trudnoće se računa kad žena ima hCG 5 mlU. Taj početni iznos test neće moći registrirati. To je važna informacija za žene koje se podvrgavaju različitim postupcima potpomognute oplodnje koje će najtočniju potvrdu rane trudnoće moći dobiti testom krvi. Tek kad hCG naraste iznad 25 tada će trudnoću potvrditi i kućni test.
Za žene koje na prirodan način ne mogu zatrudnjeti i podvrgavaju se postupcima potpomognute oplodnje pravilan rast ovog hormona će biti presudan. Razina hCG-a se treba udvostručavati svaka dva dana što potvrđuje da trudnoća uredno napreduje. Zato se test krvi na hCG kod takvih žena provodi najmanje dva do tri puta uzastopno svaka dva dana. Treba uzeti u obzir da test može biti lažno pozitivan ako je žena u postupku potpomognute oplodnje primila injekciju hormona koja sadrži hCG.
Tekst: I. Š.
Foto: Profimedia

0 komentari