petak, 8. prosinca 2017.

Tokom zime nas očekuje 15 ledenih dana: Evo kakvo vrijeme će biti za Novu godinu…


I u novogodišnjoj noći, po svemu sudeći, možemo očekivati snijeg, bar tako pokazuje dugoročna prognoza meteorologa. U danima oko Nove godine smijenjivat će se kiša, susnježica i snijeg, a temperatura neće ići ispod nule.

Očekuje se da će ovaj decembar biti topliji u odnosu na temperature koja se očekuje za ovo doba godine. Srednja decembarska temperatura bit će od 2 do 5 stepeni, a na planinama od -2 do -1 stepen.

Oko Nove godine, tačnije od 27. decembra počeće da pada prvo kiša, kasnije će preći u snijeg, i formiraće se snježni pokrivač. Snijeg će, prema prognozi, padati i 30, kao i 31. decembra.

U pojedinim dijelovima BiH 31. decembra se očekuje kiša sa prosječnom dnevnom temperaturom od 3 stepena. Slične vremenske prilike će biti u Sarajevu, ali sa nešto nižom temperaturom.

Kiša će zadnjeg dana ove godine padati i u Mostaru gdje će najviša dnevna temperatura biti oko 7 stepeni.
Broj mraznih dana, kada minimalna temperatura bude ispod nule, u decembru u nižim predjelima biće u intrervalu od 14 do 20 dana, dok se na planinama očekuje da broj mraznih dana bude veći, tačnije od 19 do 25 dana.

U decembru možemo očekivati i ledene dane, kada je temperatura i tokom čitavog dana u minusu, i to od 3 do 6 ledenih dana, a na planinama od 9 do 14 dana.

Debeli minus koji nas je zatekao prošle zime ne bi trebalo da se ponovi u predstojećoj sezoni. Prema najavama ova zima će biti blaga. Očekuje se da će biti od 30 do 60 mraznih dana u nižim predjelima, a na planinama od 60 do 80 dana. Međutim, broj ledenih dana ove zime neće biti veliki.

Po prognozi možemo očekivati samo 8 do 15 ledenih dana tokom ove zime i to u nižim predjelima, a na planinama od 25 do 45 ledenih dana. Procjenjuje se da će biti od 32 do 40 dana sa padavinama, dok će na planinama biti i do 50 dana.

Izvor: fokus.ba

0 komentari