utorak, 9. siječnja 2018.

MOĆNI JORGOVAN: Leči krv i jetru, poboljšava probavu, ublažava psihičke tegobe…

Foto: caglas.rs
Foto: caglas.rs
Jorgovan, jedna je od najpoznatijih biljaka koja u svojim listovima, stabljici i cvetovima skriva veliki broj lekovitih svojstava pa je yato vrlo popularna biljka u homeopatiji.

Postojbina jorgovana je Balkansko poluostrvo. Kao cvet omiljen je u hrišćanstvu u vreme Uskrsa, koristi se u raznim obredima, reinkarnaciji, gatanju, vidovitosti, a raširena je i upotreba jorgovana kao psihofizička zaštita, itd. Za lečenje se koristi cvet, list, kora i kora ljuske semena.

Za lečenje reumatskih bolesti, i to naročito reume živaca te za lečenje navale krvi u jetru, što je jako bitno da ne dođe do nekroze stanica jetre. Za lečenje probavnih tegoba kao što je dijareja, za lečenje to jest odstranjivanje glista iz crijeva.

Kora drveta i kora omotača ljuske semena koristi se: za lečenje malarije, i to povratne malarije sa simptomima groznice praćeno sa drhtavicom i visokom temperaturom.Listovi se koriste za lečenje groznice i bolesti usta kod dece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo),tegobe probavnog sistema kao što su creva (slaba probava i pražnjenje creva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

Cvetovi se koriste za lečenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine (listove kuvamo dok voda ne pocrni te se infuzija čaja koristi za obloge),posekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće naročito u nezi lica (cvetove kuvamo u mleku te stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sistema te tegoba disajnihorgana (kašalj, bronhitis), kao što su zatvor ili nadutost, neuralgije, tegobe očiju (glaukoma – oblog za oči) itd.

U literaturi se spominju i upotreba cvetova u magičnim obredima, i to za zaštitu, čišćenje – pročišćavanje kuće, soba – a koristili su se mirisni cvetovi kako bi oterali zle duhove te ujedno donosili pozitivnu energiju, blagoslov života kao vesnik radosti i dara života itd.

Ulje cvetova jorgovana poznato je kao narodno sredstvo za masažu i lečenje reume kao i neuralgije živaca.U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu te za jačanje senzualnosti lečenja potištenosti.

Cvetovi jorgovana se mogu jesti sirovi, u manjim količini jer jedenjem stežu i isušuju sluznicu usta. Najpoznatije jelo je kad se umoče u testo za palačinke i prže u ulju. Također su izvrstan dodatak prolećnim mešanim cvetnim salatama od samoniklog jestivog bilja.

(Family.rs)

0 komentari