ponedjeljak, 6. lipnja 2016.

Nakon što ovo pročitate, malo drugačije ćete gledati na popularne kroksice


Nekima su ružne, a oni kojih ih nose tvrde da su udobne. Ljekari kažu da su loše po zdravlje. Širom svijeta je kupljeno 300 miliona pari originalne verzije ove obuće, a broj se povećava kada se računaju i brojne kopije. Kroksice su od svog pojavljivanja 2002. podijelile ljude na one koji “nikada neće staviti to ogavno čudo na stopala“ i one koji se kunu u njihovu udobnost i praktičnost.

kroksice

Pored toga što su udobne, one masiraju vaša stopala i ne mogu da potonu. Jedan korisnik je napisao i da su sjajne za šetanje pasa, jer ovu obući možete isprati crijevom, za razliku od patika koje zahtijevaju ozbiljno ribanje.

Međutum, pored svih pozitivnih iskustava, ljekari ne savjetuju nošenje ove obuće.

– Kroksice nisu pogodne za nošenje tokom cijelog dana – kaže ljekarka Megan Lejhi, koja radi na predijatriji u Čikagu i bavi se povredama kostiju i zglobova.

Njezina najveća zamjerka kroksicama je ta što ne osiguravaju dovoljno petu stopala.

“Kada je peta nestabilna, prsti se počinju stiskati što može dovesti do upala tetiva, deformacije prstiju, problema s uraslim noktima, kurjim očima i žuljevima. Ista stvar se može dogoditi s japankama ili bilo kojom obućom koja petama ne osigurava stabilnost”, pojasnila je doktorica.

Dr. Alex Kor, predsjednik Američke akademije ortopedske sportske medicine, kazao je kako je najvažnija značajka bilo koje vrste obuće potpora i čvrsta struktura između pete i nožnih prstiju.

“Veće su šanse da osjetite bolove u stopalima ukoliko je obuća mekana i savitljiva”, kaže Kor.
Upravo zato, on ne preporučuje kroksice.

Međutim, ovaj ortoped tvrdi kako su, s druge, strane, kroksice idealne za ljude koji imaju visoki rist, kao i za one koje muče edemi odnosno nakupljanje vode u nogama i zglobovima. Unatoč tome, ne preporuča nošenje ove obuće više od osam do deset sati dnevno.

0 komentari