nedjelja, 5. lipnja 2016.

“ORASNIK” OKUS KOJI SE PAMTI


Sastojci
Za testo:
600 g brašna
2 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
150 ml ulja
250 ml hladne vode
Za fil:



18 kašika mljevenih oraha
9 kašika šećera
Za sirup:
500 g šećera
250 ml vode
2 kesice vanilin šećera

Priprema
Sjediniti brašno, so i sodu bikarbonu, pa dodati ulje i vodu. Zamijesiti tijesto. Tijesto podijelite na 8 jednakih loptica. Na radnoj plohi razvaljati prvu lopticu na veličinu okruglog pleha (ja sam koristila pleh od 28 cm). Stavite razvaljanu koru u uljem premazan pleh. Sjedinite mljevene orahe i šećer, pa pospite malo fila preko kore.



Poklopite drugom, tanko razvaljanom korom. Opet pospite smjesom od oraha i šećera. Postupak ponavljajte, dok se sastojci ne utroše. Posljednju koru ne posipajte filom. Izrežite na kocke, pa ostavite da miruje 20-tak minuta.
Pecite u pećnici, zagrijanoj na 200 C, nekih 35-40 minuta. Pečenu pitu ostavite da se prohladi.
Dok se pita hladi, skuhajte sirup. Sjedinite šećer i vodu, pa kad prokuha, kuhajte na laganoj vatri 2-3 minute. Pitu prelijte vrelim sirupom.
Ostavite bar 4-5 sati, da upije sirup…
…pa poslužite! Najbolje pripremiti dan ranije…jer je najukusnija kad dobro upije sirup!
Savet
Nedavno sam prvi put probala “Orasnik”… Nije mi trebalo puno, da ga i sama pripremim! Postoje dvije verzije, sa i bez sirupa (ovu drugu,nisam probala). Ukoliko radite verziju bez sirupa, u tijesto stavite prašak za pecivo, umjesto sode bikarbone; a pečenu obilno pospite prah šećerom.

0 komentari