četvrtak, 29. rujna 2016.

Torta od maka jednostavno


Dugo  vremena sam mak kao mak isključivo povezivala samo sa jednim kolačem, starinskom makovnjačom. Nakon što sam otkrila i iskušala recept za tortu od maka i čokolade bez brašna sa M's Bakery blogspota promijenila sam mišljenje:) Nadam se da će i sve vas podjednako oduševiti!

Sastojci  5 osoba
300 gr tamne čokolade (poželjno sa što većim % kakaa)
160 gr maslaca
150 gr mljevenog maka
5 kom jaja
50 gr šećera (koristila sam Muscovado)
pola čajne žličice mljevenog cimeta
na vrh noža kardamoma
pekmez od šljiva
1 žlica ulja
130 gr tamne čokolade

Priprema
1.
Čokoladu i maslac otopiti na pari. Ostaviti da se malo ohladi i zatim umiksati u prethodno izmiksanu smjesu žumanjaka i šećera. Miksati dok se ne sjedini i zatim ručno umiješati mak i začine. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 150C cca 30 min. Ja sam koristila kalup promjera 26 cm, prethodno obložen pek papirom. Pečenu tortu malo ohladiti i premazati pekmezom od šljiva.

2.
Na pari otopiti čokoladu i ulje, zatim tom smjesom preliti tortu.


Posluživanje
Servirala sam ju toplu u kombinaciji sa kuglicom sladoleda od vanilije.
Preporuka je da se torta čuva na sobnoj temperaturi.


0 komentari