četvrtak, 30. ožujka 2017.
KOLAC SA MINERALNOM.
Jako ukusan i socan kolac,mirisan,cokoladni,posebnu socnost mu daje mineralna(kisela,radenska)voda koja daje kolacu vazdusastu konzistenciju.
Inace je cuveni njemacki kolac gdje se u mnogim porodicama udomacio vec 20-tak godina. I na samom kraju dekoracija od pecenih sjeckanih ljesnjaka…
Sastojci
Potrebno:
· 5 vecih jaja
· 300 g. secera
· 1 vanilin secera
· 1 prstohvat soli
· 150 g. mljevenih ljesnjaka
· 30 g. gorkog kakaa
· 75 g. Kakaa (za piti,nesquik,kaba,krasekspres…)
· 200 g. brasna
· 1 prasak za pecivo
· 180 ml.ulja 180 ml. mineralne vode (gazirane/radenske)
Glazura:
· 100 g. Cokolade (mljecne ili tamne za kuvanje)
· 15 g. margarina
· 50 g. pecenih seckanih ljesnjaka.
Priprema
Rernu zagrejte na 175 °C. Pleh za hleb uski dugacki (vel.30 cm.zapremine oko 2 1/2l)podmazite samaslacem i pospite sa prezlom(krusnim mrvicama).
Jaja,secer,van.secer i prstohvat soli mutite mikserom oko 8 min. Suve sastojke mljev. ljesnike,brasno,prasak za pecivo obe vrste kakaa,pomjesajte i postepeno dodavajte u umucenu masu od jaja.
Na kraju prvo postepeno dodavajte ulje,kad se umuti dodavajte mineralnu vodu. Sve lagano mutite mikserom. Masa ce vam biti tecna i redja,tako mora.
Masu sipajte u pleh, zatim rernu smajite na 150°C i stavite peci oko 1 h.dok ne porumeni(kolac probajte cackaicom,tako sto ce te zabosti u sredinu kolaca ako je cackalica suva,kolac je
gotov).
Kolac odmah prevrnite na zicu(giter za kolace)i ostavite da se ohladi 20 min.
Cokoladu otopite na pari u otopljeno dodajte maslac,sve dobro promesate i premazite po kolacu sa glazurom.
Ljesnike sjeckani na listice prepecite u suvoj tavi i pospite po glazuri nakon 10 min.sto ste je naneli na kolac.
Kolac ohladite,seci na snjite,i servirajte ga uz malo ulucene slatke pavlake/slaga..
IZVOR:coolinarika.com
0 komentari