utorak, 24. listopada 2017.

NAJMEKŠE VANILICE KOJE SAM PRAVILA I PROBALA-UVIJEK DOBRO DOŠLE NA MOM STOLU (RECEPT)


Sastojci:
200 gr šećera u prahu,
1 mahuna vanile isječena na komadiće,
300 gr masti
250  grama kristal šećera,




1 kom jaje,
2 kom žumanca,
sok od 1 limuna,
1 kašikica fino rendane limunove korice,
250 gr mljevenih oraha,
600 gr brašna
džem od šipaka ili kajsija

PRIPREMA:
Na nekoliko dana prije nego se odlučite praviti kolače pomješajte šećer u prahu I mahunu vanilije I zatvorite dobro kremu I tako ćete dobiti pravi vanilija šećer.
U posudi izmješajte kristal šećer I mast dok ne dobijete finu kremu. Jaja,žumanjce,limunovi koricu I limunov sok lijepo umutite. Orahe lagano dodavati I brašno I mutite dok ne dobijete ujednačeno tijesto. Zdjelu prekrijte I stavite u frižider na 3 sata.




Rernu ugrijte na 160 stepeni  ili 180 ukoliko se radi o rerni sa ventilatorom.
Tijesto izvadite I stavite na pobrašnjenu površinu I razvaljati na debljinu oko pola cm.
Dva pleha obložiti pek papirom I uz pomoč modlica vadite vanilice I redati ih razmaknute.
Vanilice pecite oko 12 minuta ali da ostanu bijele I pustite da se tako ohlade oko 5 minuta.
Zatim ih prebacite negdje da se skroz ohlade I kada su potpuno ohlađene sveaki keksić namazati džemom I poklopiti drugim.
Sa svaki keksićem tako uraditi I uvaljati ih u vanilin šećer.

0 komentari