utorak, 31. listopada 2017.

Ovo su krasne, mekane, šupljikave krofnice koje svi volimo.

Krofne
Sastojci 
500 g brašna
250 ml mlijeka
1 kesica suhog kvasca
1 supena kašika šećera
1 jaje
prstohvat soli




ulje za prženje
PO ŽELJI:
topljena čokolada
šećer u prahu
pekmez
eurokrem

Priprema
1.
U posudu nasuti brašno, dodati kvasac, šećer i prstohvat soli, te izmiješati. Dodati jedno jaje, pa sipajući mlako mlijeko, zamijesiti fino tijesto.
2.
Tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu otprilike sat vremena.
3.




Nakon sat vremena tijesto premijesiti još jednom i razvući ga oklagijom. Neka ne bude ni pretanko, ni predebelo, otprilike debljine prsta.
4.
Krugove vaditi pomoću čaše. Pokriti ih krpom i ostaviti 15 minuta da se dižu. Zatim ih okrenuti na drugu stranu i ostaviti još 15 minuta.
5.
Krofne pržiti u većoj količini vrućeg ulja. Spuštati ih u ulje tako da gornja dignuta strana sada bude okrenuta prema dole. Čim se spuste u ulje, šerpu zatvoriti i pričekati par trenutaka. Kada donja strana porumeni ( u pitanju su sekunde ), skloniti poklopac i krofne okrenuti na drugu stranu, ali sada ostaviti otklopljeno dok se krofne ne isprže ( opet su to sekunde ). Tako raditi sa svakom turom.
6.
Krofne vaditi šupljikavom kašikom i spuštati na papirni ubrus.
7.
Po želji, u krofne špricom utisnuti pekmez ili eurokrem, ili ih umočiti u topljenu čokoladu. A mogu se jednostavno uvaljati u šećer u prahu.

0 komentari