subota, 4. studenoga 2017.

PROVJERITE ZAŠTO OVU TORTU NAZIVAJU KRALJICA MEĐU TORTAMA!


Sastojci:
Prva kora:
 5 bjelanca
 100 g šećera
 100 g mljevenih oraha
 2 žlice brašna
 1 prašak za pecivo

Druga kora:
 5 bjelanca
 100 g šećera
 100 g kokosovog brašna
 1 prašak za pecivo

Treća kora:





 4 jaja
 100 g šećera
 100 g čokolade
 2 žlice brašna
 1 prašak za pecivo

Fil:
 10 žumanaca
 300 g šećera
 1 vanilin šećer
 8 žlica brašna
 1 l mlijeka
 500 g maslaca
 250 g šećera u prahu
 2 šlag krema od vanilije
 100 g crne čokolade
 100 g bijele čokolade

Ukrašavanje:
 3 šlag kreme
 2 dl mlijeka

Priprema:
Prva kora:
Umutite bjelanca sa šećerom, dodajte mljevene orane, a zatim brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Izlijte kalup promjera 28 cm, prethodno obložen papirom za pečenje, i pecite 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 °C.
Druga kora:
Umutite bjelanca sa šećerom, dodajte kokosovo brašno i prašak za pecivo. I ovu koru pecite 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 °C.
Treća kora:




Umutite jaja sa šećerom i dodajte rendanu čokoladu i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Pecite 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 °C.
Fil:
Umutite žumanca sa šećerom, vanilin šećerom i brašnom. Pomiješajte i ulijte polovinu mlijeka. Pazite da nema grudica, pa tek onda ulijte u ostatak mlijeka.
Kuhajte dok ne zgusne.
Sklonite sa vatre pa ohladite.
U ohlađeni fil dodajte predhodno umućeni maslac sa šećerom u prahu, pa sipajte prah za šlag krem (direktno u ovu smjesu, ne trebate prethodno umutiti šlag kremu).
Podijelite na dva dijela, sačekajte da se ohladi, pa u jedan dio dodajte rendanu crnu čokoladu, a u drugi dio rendanu bijelu čokoladu. (Pazite, fil treba biti skroz hladan kad dodajete čokoladu!)
Završni postupak:
Tortu filujte na sljedeći način: prva kora - 1/2 fila s bijelom čokoladom -druga kora - 1/2 fila s crnom čokoladom - 1/2 fila s bijelom čokoladom - treća kora - 1/2 fila s crnom čokoladom.
Na kraju čitavu tortu premažite šlagom.
Ukrasiti po želji.

0 komentari