utorak, 14. studenoga 2017.

REMEK DJELO STARI MAJSTORA...JEDNA OD NAJČITANIJIH TORTI NA NETU


Sastojci 
Biskvit-Joconde ,za 2 kore
2x125 gr. badema mljevenih
2x125gr. secera
2x30 gr. brasna
2x4 zumanca
2x25 gr.(2x1kas.supena) putera
2x4 bjelanca




2x20gr. secera
Krem od putera i kafe
150 gr. secera
100 gr. vode
2 jaja
250 gr putera
1 velika kasika Nes-kafe ,instant
Ganach od cokolade (coko-krema)
200 gr. cokolade polugorke
150 gr. slatke pavlake(vrhnja)
1 cajna kasicica Nes-kafe,instant
Glasaz (glazura)
100 gr. cokolade polugorke
100 gr. slatke pavlake (ili krema sa 35 posto masnoce)
Sirup od kafe
150 gr. secera
200 ml vode
1 puna kasika instant kafe ili prave

Priprema
Biskvit:
1.
U tepsiju odprilike 30×45cm staviti masni papir za pecenje i namazati ga. Tako posebno pripremiti jos jedan.
2.
Umutiti 4 bjelanca i secer . Posebno umutiti 4 zumanca idodati u njih 2 kasike(25 gr.)rastopljenog putera ali da ne bude vruc.
3.
Izmjesati bademe, secer, brasno.
4.




Zumanca sa puterom dodati lagano u bjelanca i onda lagano dodati bademe, secer i brasno. Istresti ravno mjerno na pleh i peci oko 15 min. na 180 stepeni.
Tako ispeci jos jedan i svaki prerezati na pola da budu 4 korice.
Krema od putera i kafe:
5.
Skuvati 150 gr. secera i 100 ml.vode 7 min.Bice gust sirup ito odmah sipati polako u predhodno umuceno 1 jaje i 1 zumance i mutiti dok ne pobijeli tj. napravi se kao gust krem ,bice skoro hladan.
6.
U to dodavati puter u komadicima(250 gr.)i nastaviti sa mucenjem sve dok masa ne udvostruci skoro volumen.U to dodati 1 kasiku instant kafe predhodno rastopljenesa malcice vode.
Ganach (coko-krema)
1.
Staviti krem(pavlaku da provrije sa 1 kasikom instant kafe i uto dodati 200 gr. cokolade isitnjene. Ostaviti da se ohladi.
2.
Skuvati secerni sirup sa kafom ne mnogo gust koliko da se mogu kvasiti kore.
3.
Staviti koru na tacnu i prskati sa dosta sirupa, zatim jednu trecinu puter kreme namazati po kori, pa onda druga kora opet natopljena kafenim sirupom , i sada sasuti svu ganach kremu po toj kori pa staviti trecu koru ,opet posuti sirupom pa na nju puter krema i onda zadnja kora opet sirupom natopiti pa svu namazati ostatkom puter kreme.
4.
Prokuvati 100 ml. pavlake slatke sa 100 gr. cokolade i kad je skoro hladna namazati svu ili samo gore. Cijela torta
Posluživanje
Tradicija je da se napise na torti Opera i doda neki violinski kljuc .Sve je na vama.U svakom slucaju bice dobra.

0 komentari