subota, 11. studenoga 2017.

VOZAČI OPREZ: Do utorka čak pola metra snijega! Bit će ga i u nizinama


Državni hidrometeorološki zavod objavio je priopćenje u kojem upozoravaju vozače da stiže prvi obilniji snijeg, te da bi već trebali pripremiti zimsku opremu, iako je zakonska obaveza za to tek od 15. novembra.

– Snijeg je ove jeseni već padao! Štoviše, na meteorološkoj postaji Zavižan 23. 10. izmjeren je i značajan snježni pokrivač – visina snježnog pokrivača bila je 30 cm. Padanje snijega, ali i njegovo zadržavanje na tlu u novembru je uobičajena pojava, i to posebice u gorju. Stoga, zakonska obveza uporabe zimske opreme odnosno zimskih guma na motornim vozilima započinje 15. novembra. A ove će godine, prema našim prognozama, potreba za zimskom opremom preduhitriti zakonsku. Ove je sedmice već bilo obilne oborine 6., 7. i 8. novemvra, a i kraj sedmice te početak iduće bit će obilježni novim obilnijim oborinama i prvim ovosezonskim ozbiljnijim snježnim pokrivačem – objavio je DHMZ na svojim stranicama.

Kako navode, tokom ponedjeljka u naše će se krajeve sa sjevera, u sklopu duboke doline, spustiti izrazito hladan zrak, a u Genovskom će se zaljevu formirati duboka ciklona koja će se, potom, nekoliko dana zadržavati nad Italijom i Jadranom te popunjavati.



– Nakon uglavnom suhe subote, u nedjelju će, s jačanjem juga, izraženije kiše već biti krajem dana, a u noći na ponedjeljak kiša će prijeći u snijeg u višem gorju. Prema sadašnjim prognostičkim materijalima do utorka će u višim predjelima gorske Hrvatske pasti između 15 i 30 cm snijega, a u dijelovima Like vrlo vjerojatno i oko 50 cm. Snijega prolazno može biti u nekim nizinama unutrašnjosti te duž obale i na otocima nošenog jakom i olujnom burom koja će zapuhati u ponedjeljak na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, no s obzirom da je tlo još razmjerno toplo on će se brzo topiti – navode u DHMZ-u.

Dodaju kako će početak iduće sedmice obilježiti vrlo dinamično vrijeme, obilna oborina, snijeg i zimski uvjeti posebice u gorju te jak i olujan vjetar.

– Padanje snijega u novembru je uobičajena pojava, no, ipak, prvi ozbiljniji snijeg, a osobito mjestimična obilna oborina koja je vrlo vjerojatna početkom iduće sedmice, nakon već dosta kišovite ove sedmice, te jak i olujan vjetar zaslužuju dodatnu pozornost. Treba naglasiti da će osim u unutrašnjosti poprilično hladno iduće sedmice biti i na Jadranu. Stoga, ukoliko planirate putovanje svakako pripremite zimsku opremu, a računajte i na gužve kod vulkanizera u idućim danima. Sretno – poručuje vozačima DHMZ, prenosi 24sata.

0 komentari