subota, 23. prosinca 2017.

Sta je ”SIDS” od kojeg je umro zikin sin: Evo koji su uzroci i kako da ga spriječite


iznenadna smrt trogodišnjeg Dejana, sina glumca Srđana Todorovića šokirala je domaću javnost, a obdukcija dječaka pokazala je da je uzrok tragedije takozvani SIDS – “iznenadna smrt”. Iako se najprije spekulisalo da je uzrok smrti trovanje, majka Ana je to demantovala.

Sindrom iznenadne smrti odojčeta pogađa djecu uzrasta do godinu dana, najčešće u snu. Učestalije se javlja kod dječaka, u zimskom periodu, kod djece koja ne doje, kod djece koja koriste cucle i najčešće u uzrastu od 4. do 6. mjeseca života. Sindrom iznenadne smrti starijeg djeteta se javlja kod djece starije od godinu dana, najčešće u snu. Po učestalosti je manje zastupljen nego kod odojčadi”, kaže dr Snežana Rsovac.

Sindromom iznenadne smrti (SIDS) smatra se stanje kada dijete mlađe od godinu dana umre, a ne postoji nijedno objašnjenje zbog čega se to dogodilo.

Smatra se da je iznenadna smrt uslovljena postojanjem više faktora. U svijetu trenutno postoji veliki broj istraživanja uzroka iznenadne smrti, jer i pored svih raspoloživih dijagnostičkih mogućnosti i obdukcionih nalaza, uzrok veoma često ostane nerazjašnjen.

Kada govorimo o uzrocima iznenadne smrti odojčeta ispitivanja idu u pravcu respiratornih poremećaja po tipu centralnog hipoventilacionog poremećaja, poremećaja funkcija centralnog nervnog sistema i centra za kontrolu budnog stanja, gušenja (koje nastupa najčešće kao posljedica regurgitacije želudačnog sadržaja i aspiriranja u disajne puteve), poremećaja srčanog ritma.Američki nacionalni zdravstveni instituti kao najčećše faktore koji dovode do SIDS-a navode sljedeće:

– beba se teško budi
– poteškoće organizma da detektuje višak ugljen-dioksida u krvi
– spavanje na stomaku ili na boku
– spavanje na izrazito mekanim površinama
– spavanje s roditeljima
– prerano rođenje ili mala težina na rođenju
– izloženost bebe duvanskom dimu – i tokom majčine trudnoće i po rođenju djeteta
– nedovoljna prenatalna njega
– siromaštvo
– to što je beba jedna od blizanaca ili trojki, četvorki itd.
– kratak razmak između trudnoća

Prevencija

Što se tiče načina odbrane od mogućnosti za pojavu sindroma iznenadne smrti, sajt LiveScience iznijeo je preporuke Američke pedijatrijske akademije. Stručnjaci iz ove institucije savjetuju:

– Neka beba spava na leđima. (Prema podacima Američke pedijatrijske akademije, ovo smanjuje vjerovatnoću za SIDS za čak 50 odsto.)
– Dijete bi trebalo da spava na tvrđoj podlozi.
– Beba ne bi trebalo da dijeli postelju, tj. da spava s roditeljima. S druge strane, preporučuje se da bebin krevetac bude u sobi u kojoj spavaju i roditelji.
– U krevecu ne treba da budu jastučići, bespotrebni ćebići i plišane igračke.
– Temperatura ne bi smjela da bude previsoka.
– Ne koristite proizvode koji se mogu pronaći na tržištu, a koji se reklamiraju kao preventive za sindrom iznenadne smrti jer nijedan od njih nije odobren od strane zvaničnih institucija, niti testiran na bezbjednost i efektivnost.
– Ne primoravajte bebu da koristi cuclu, ali joj je, ukoliko ona to želi, dajte tokom dremke ili spavanja.
– Uz to, nacionalni zdravstveni instituti preporučuju i dojenje kao odličnu zaštitu jer se tako smanjuje vjerovatnoća da će se razviti infekcije disajnih puteva.

Izvor: kurir

0 komentari