srijeda, 13. prosinca 2017.

Upozorenje Službe civilne zaštite: Očekuju se vjetrovi do 90 km/h, šteta i ljudske žrtve su moguće


Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas se očekuju vjetrovi od 70 do 90 kilometara na sat a dominirat će južni vjetar praćen olujnim udarima.

Ovaj znak upozorenja od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH upućuje na to da je vrijeme opasno i da su neuobičajene vremenske prilike prognozirane za naredna dva dana.

Šteta i ljudske žrtve su moguće te treba biti oprezan i redovno provjeravati informacije o očekivanim meteorološkim uvjetima.

Građani trebaju biti svjesni rizika koji je neizbježan i slijediti uputstva data od strane nadležnih državnih organa. Postupak u slučaju jakog vjetra ako ste na otvorenom:

– Kao pješak, krećite se u pognutom stavu, uz zavjetrinu ako je ima, pridržavajući se za čvrste predmete,

– Vodite računa o mogućnosti pada crijepa s krova, grana s drveća i slično,


– Ne sklanjajte se ispod drveća zbog opasnosti od udara groma, loma grana ili rušenja stabla, Svoje vozilo sklonite u čvrsti objekt, a ako to nije moguće parkirajte ga na otvorenom prostoru (ne uz kuće ili drveće),

– Ukoliko vozite, poštujte upozorenja i zabrane nadležnih službi, a ako vas je vjetar, sa ili bez padavina zahvatio na otvorenoj cesti, zaustavite vozilo van saobraćajnice, po mogućnosti u prirodnoj zavjetrini.

Isto tako, apelujemo i na građane da je, i u ovom slučaju, kao i u slučaju drugih ekstremnih opasnosti, potrebno uključenje cijele lokalne zajednice, uključujući i građane, čije je pravo i obaveza da učestvuju u zaštiti i spašavanju, a prije svega da: Ukoliko primjete opasnosti koje mogu povećati rizik po njihovo zdravlje i zdravlje i sigurnost svojih susjeda, posebno iz ranjivih kategorija (stari i iznemogli, djeca, bolesni i sl.) se organiziraju i svojim snagama, neugrožavajući svoje zdravlje i sigurnost, otklone ili ublaže određenu opasnost i omoguće pristup hitnim službama za što brži dolazak na mjesto nesreće. Samo takvim organiziranjem možemo ublažiti, spriječiti i spasiti ljudske živote.

Ako postoji određena opasnost ODMAH obavjestiti nadležne gradske službe zatite i spašavanja na brojeve telefona:
121 – Operativni centar civilne zaštite
122 – Policija
123 – Vatrogasci
124 – Hitna pomoć

Isto tako, vrlo koristan je način dijeljena informacija putem društvenih mreža, koje predstavljaju vrlo jednostavan i danas pristupačan način prikupljanja informacija i obavještavanja o stanju u određenom zahvaćenom području. Blagovremene informacije (šta, gdje, kada i koliko?) mogu spasiti ljudske živote.

tuzlanski.ba

0 komentari