subota, 23. prosinca 2017.
ZIMSKA TORTA SA FINIM KORICAMA I BOGATIM FILOM
Sastojci
za podlogu:
125 g brašna
40 g šećera
1 vanilin šećer
100 g maslaca
6 kašika marmelade od marelica
za biskvit:
6 jaja
170 g šećera
1 vanilin šećer
5 kapi arome gorkog badema
1/2 kaš. cimeta
40 g gustina
malo praška za pecivo
250 g mlevenih, pečenih lešnika
za kremove:
tamni krem:
400 g čokolade za kuvanje
300 ml slatke pavlake
125 g maslaca
3 kašike Amaretta (liker od badema)
svetli krem:
250 g bele čokolade
200 ml slatke pavlake
150 g maslaca
2 kašike likera od jaja
za ukrašavanje:
50 g marcipana
... šećer u prahu
1 vanilin šećer
oko 50 g krokanta od lešnika
Priprema
1.
Za podlogu pomešati sve sastojke i umesiti glatko testo. Razvaljati ga i staviti na podmazanu podlogu, forme vel. 26cm. Peći na 180*C, oko 15-20 minuta.
2.
Za biskvit mutiti jaja najjačom brzinom oko 2 min., zatim dodavati malo po malo šećera i vanilin šećer i nastavite da mutite još 2 minuta.
3.
Dodati začine, i lešnike izmešane sa gustinom i praškom za pecivo. Lagano sve sjediniti, testo staviti u istu formu i peći na 180*C, oko 35 minuta.
4.
Za krem, odvojeno zagrejati pavlake, pa u njima rastopiti čokolade. Prekriti folijom i ostaviti da se dobro ohladi. Zatim čvrsto ulupati i umešati umućeni maslac. U beli krem dodadti liker od jaja, a u crni amaretto.
5.
Podlogu premazati marmeladom, i uokviriti je obodom forme. Biskvit prerezati na 3 kore. Donju staviti preko podloge, i uz pomoć šprica je ispuniti naizmenično kremovima u vidu krugova. Preklopiti srednjom korom i uraditi isto samo suprotnim redosledom boja. Preklopiti gornjom korom. Pritisnuti.
6.
Preostalom crnom kremom premazati tortu spolja i ukrasiti je. Izmesiti mracipan sa šećerom u prahu, razvaljati ga pa izrezati zvezdice, poređati ih po torti. Okolo posuti krokantom, a po površini posuti vanilin šećerom.
7.
ZIMSKA ČOKOLADNA TORTA
0 komentari