srijeda, 3. siječnja 2018.
NEODOLJIVE PUTER KIFLE BEZ MLIJEKA,JAJA MEKANE I MIRISNE
SASTOJCI
Testo
-1 kg mekog brasna tip 400
-500 ml vode
-1 kocka (50g) svezeg kvasca
-3 kasike pune secera
-1 kasika soli
-100 ml zejtina
Za premazivanje
-majonez – posni ili obican
-susam
Za prelivanje
-250 gr putera ili margarina
PRIPREMA
U 500 ml tople vode rastvoriti kocku kvasca sa 1 kasikom secera. Prosejano brasno sobne temperature usuti u vanglu, dodati 2 kasike secera, 1 kasiku soli, vodu sa kvascem i 100 ml zejtina. Umesiti lagano, uz eventualno dodavanje jos malo brasna, da testo bude glatko, mekano i da se ne lepi.
Sve se radi odmah, ni kvasac ni testo ne cekate da narasta. U zavisnosti od toga koju velicinu kifle zelite, mozete deliti na vece ili manje loptice. Moje su kifle velicine omanje veknice (moze za sendvic). Dakle, testo podeliti na 5 delova, uvaljati malo rukom kao kobasicu pa nozem svaku iseci na 10 i od svakog dela napraviti malu lopticu.
Uzimate onu prvu lopticu koju ste uvaljali, malo razvuci oklagijom u oblik elipse i rukama lagano urolati klipic – kiflicu. Pleh blago podmazati margarinom i kiflice redjati na razmaku jer prilikom stajanja i pecenja dosta narastu. Meni su stale u dva veca pleha, ako su sitnije trebace vam i tri 🙂
Ostaviti ih da odmarajau i narastaju oko 2 sata na toplom mestu ……. a vi za to vreme popijte kaficu il porazgovarajte telefonom s najboljom drugaricom (kao ja – taman nam je toliko tebalo) 😀 Narasle kifle cetkicom premazati majonezom – to je štos 🙂 i posuti susamom. Rernu ugrejati na 220 C i peci da lepo porumene. Paziti da se ne prepeku.
250 gr margarina otopiti i ugrejati (ja to radim u serpici s poklopcem jer prska a treba da bude vrelo).
Pecene, tople kifle odmah preliti toplim margarinom, na svaku kiflu po kasika, dve i ostaviti da se ohlade.
Necete znati kako da stanete! Prijatno!!!
Posluživanje
Kad sam ih prvi put probala mom odusevljenju nije bilo kraja 🙂 Na posnim slavama ocekujete nesto sto “moze da prodje” a ovo je bio pravi hit! Greota ih je mazati i puniti nadevima, same po sebi su neodoljive.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
0 komentari