srijeda, 22. ožujka 2017.

Kupanje bebe: 5 grešaka koje roditelji prave prilikom nege novorođenčeta

3
Pedijatri često ističu da kupanje bebe samo deluje jednostavno. Pogledajte u čemu roditelji najčešće greše…
Kupanje bebe: 5 grešaka koje roditelji prave prilikom nege novorođenčeta Foto: Shutterstock
Mnogi roditelji smatraju da su, ukoliko su pročitali i informisali se o svemu što ima veze sa kupanjem beba, već savladali ovaj zadatak. Međutim, teorija je jedno, a praksa nešto sasvim drugo.

Evo nekoliko grešaka koje roditelji često prave prilikom kupanja svoje bebice, a da toga nisu ni svesni:

Bebu kupate suviše rano
Mnoge bebe se rađaju sa kožom koja je prekrivena žućkasto-masnim premazom koji se naziva sirasti maz (vernix caseosa), a ono što mnogi ne znaju jeste da je upravo taj beličasti premaz dobar za bebinu kožu. “Sirasti maz pruža svojevrsnu zaštitu u prvih nekoliko sati nakon rođenja”, objašnjava doktor Braun. Dakle, ne žurite da ga operete, već sačekajte bar šest sati.
5 pravila za bezbedno kupanje bebe
Kupate bebu suviše često
Noćna rutina je vrlo bitna, ali to se ne odnosi na kupanje. Jednom ili dva puta nedeljno je sasvim dovoljno. Međutim, doktor Braun napominje da se nakon uneređenje pelene, ovo pravilo svakako ne primenjuje.

Koristite previše proizvoda
Pojednostavite stvari – koristite samo hidratantno sredstvo za čišćenje bez parfema i boja.
Bebu kupate previše hladnom ili toplom vodom
Uvek budite sigurni da je temperatura kojom kupate bebu odgovarajuća. Naime, ona bi trebalo da iznosi između 35 i 37 stepeni celzijusa. “Osim toga, obratite pažnju da je grejač vode uvek podešen na manje od 48 stepeni”, napominje doktor Braun.

Preveliki strah zbog pupčanog patrljka
Mnogi roditelji strahuju da kupaju bebu dok joj pupčani patrljak ne opadne i vrlo su obazrivi, što naravno nije greška. Međutim, doktor Braun ističe da se ne treba puno osvrtati na deo koji je već zarastao, već na kožu okolo pupka. Ako je gnjecava i gnojava, nežno bi trebalo da je obrište medicinskim alkoholom ili gazom natopljenom običnom vodom.

Izvor:yumama.com

0 komentari