četvrtak, 16. ožujka 2017.

POTPUNO NOVE IDEJE ZA FARBANJE JAJA + KORISNI SAVJETI


Sigurni smo da su domaćice već pripremile boje i ukrase i spremne su za ovaj umetnički dan! smiley
Mi vam otkrivamo nekoliko zanimljivih načina da išarate uskršnja jaja tako da budu potpuno originalna!
Mramorna šara - Ljuske crnog ili belog luka iseckajte na komade. Jaje pokvasite, malo uvaljate u ljuske i umotajte u aluminijumsku foliju ili tanku najlon čarapu. Kuvajte na standardan način u šerpi sa bojom.
Ukrštene linije - Jako jednostavan a efektan način farbanja jaja. Gumice za teglu vežite unakrsno u svim pravcima preko jajeta i farbajte na standardan način.
Mrežasto jaje - Uvijte jaje u parče mrežastog džaka, čvrsto vežite koncem i kuvajte u boji. U istu svrhu možete upotrebiti i stare čipkaste čarape.
Šaranje pomoću ulja - U manju posudu sa farbom za jaja dolijte par kapi ulja. Kuvana jaja spustite i brzo okrećite. Efekat će biti fenomanalan!
Šljokice za devojčice - Četkicom nanesite lepak na određene delove jaja i uvaljajte ih u srebrne šljokice za lice i telo. Uključite u ovošaranje i svoje devojlice. Biće oduševljene!
Krep papir - Isecite krep papir (poželjno tamnijih boja) i isecite na tanke, ali dugačke trake. U njih umotajte još uvek topla kuvana jaja i pažljivo ih spustite u posudu sa hladnom vodom u koju ste dodale jednu kašiku sirćetu, da se papir dobro prilepi. Izvadite i ostavite da se osuši, ali ne treba da čekate da se papir skroz stegne.
Samolepljivi cvetići - Još jedna jednostavna ideja je ukrašavanje ofarbanih jaja cvetovima od kolaž papira. Sve što treba je da razmislite unapred o kombinaciji boja. Isecite kolaž papir u željenim oblicima i zalepite ga na skuvana jaja!
Najbolje je koristiti više nijansi odjednom, crvenu, žutu, plavu, zelenu... Tako ćete dobiti potpuno originalne šare!
Izgrebano jaje - Izvadite jaje iz farbe na polovini kuvanja i žicom za sudove izgrebite malo ljusku i vratite u istu ili neku svetliju boju.
Kanap u boji - Kanap dužine 30 cm potopite u koncentrovanu farbu za jaja. Namočen kanap obmotajte oko skuvanog jajeta u raznim pravcima. Uzmite drugi kanap, namočite u drugu boju i ponovite postupak onoliko puta koliko nijansi želite da dobijete na jajima.
Jaje bubamara – Ofarbajte jaja u crvenu boju. Umutiti belance viljuškom i četkicom pravite tufne, pa ga uvaljate u mak.
Tempera - Ako želite da oslikate već ofarbana jaja, u plitkoj činijici razblažite tutkalo, tako da voda bude samo blago zamućena. Još topla jaja uroniti u ovaj rastvor. Kada se osuše oslikati ih motivima po želji temperama.
Vosak ili voštane bojice - Skuvana jaja iscrtajte istopljenim voskom ili voštanim bojama, pa tek onda farbati u željenu boju. Na ispisanim mestima farba se neće uhvatiti.
Svila – Isecite stare svilene marame ili kravate na komade tako velike da mogu da obmotaju jaja. Štampanustranu tkanine okrenite prema jajetu. Šaru lepo namestiti jer će se kuvanjem potpuno preslikati na jaje. Čvrsto umotajte u gazu i vežite gumicom. Kuvajte 20 minuta u vodi u koju su dodate tri kašike sirćeta.
Saveti:
- Svežinu jaja možete da proverite ako ih uronite u sud sa hladnom slanom vodom. Ako potonu znači da su sveža.
- Da biste izbegli pucanje jaja prilikom kuvanja u vodu stavite i kašičicu sirćeta. U slučaju da se to ipak desi, belance će se odmah zgusnuti na ivici ljuske. Drugi trik jeste da u vodu stavite so, i da jaja kuvate na tihoj vatri, odnosno da voda blago struji, a ne da vri.
- Ako želite da jaja lako oljuštite, čim ih skuvate uronite ih u hladnu vodu.
- Pre farbanja jaja bi trebalo oprati u razblaženom sredstvu za pranje posuđa kako bi se sa ljuske uklonila masnoća i prljavština. Isti efekat se postiže i ako se jaja prebrišu krpicom namočenom u sirćetu.
- Ofarbana jaja dobiće visoki sjaj, a boje će biti intenzivnije ako ih posle farbanja premažete salvetom na koju ste prethodno naneli malo ulja, masti, putera ili margarina.
Prirodne boje
ŽUTA – cvetovi kamilice, maslačka, kurkuma u prahu, list breze, kora limuna ili narandže.
NARANDŽASTA – crvena aleva paprika, ljuske crnog luka.
CRVENA – sok od cvekle iz konzerve, smrznute maline, borovnice, kupine, ljuske crvenog luka, brusnice.
SMEĐA – list i ljuska oraha, list hmelja, kora drveta šljive, ljuske crnog luka, jaka crna kafa ili crni čaj.
PLAVA – sok od borovnice, listovi crvenog kupusa.
ZELENA – listovi spanaća, kopriva.
BORDO – sušeni cvetovi kantariona.

0 komentari