nedjelja, 26. ožujka 2017.

Prirodni lekovi za inkontinenciju, nemogućnost kontrolisanja mokrenja!

Srodna slika
Inkontinencija je veoma nelagodno stanje kada osoba ne može da kontroliše u potpunosti svoje mokrenje. Ponekad se dešava kod porodilja, a češće kod starijih osoba. Može se javiti i kod muškaraca i kod žena, ali najnovija istraživanja su pokazala da se u 80 posto slučajeva ipak javlja kod ženske populacije. Faktori rizika za pojavu inkontinencij su starenje, operacije na maloj karlici, više vaginalnih porođaja i promene hormonalnog statusa.

Kada je inkontinencija u pitanju uzrok tog problema i težina zavise od mnogih faktora, te samim tim i sistem lečenja je drugačiji. Pored lekova koje prepisuju doktori postoje i druge metode lečenja ovakvih problema. Nekada je preventivno dovoljno promeniti neke loše navike u životu ili koristiti neke prirodne lekove koji su dostupni na našim prostorima.

Borba protiv inkontinencije na prirodan način

Smanjenje telesne teženine veoma je važno ukoliko osoba ima problema sa inkontinencijom. Ukoliko se smanji višak kilograma velika verovatnoća je i da će se poboljšati stanje inkontinencije kod tih osoba. Na bešiku se vrši veliki pritisak od strane viška masnih naslaga i iz tog razloga osoba koja nema problema sa povećanom težinom lakše kontroliše bešiku.

Kegelove vežbe su takođe jedan veoma efikasan način vežbanja koji će pomoći kod inkontinenije. Ovakav vid vežbi najčešće se preporučuje trudnicama i porodiljama. Kegelove vežbe rade se kako bi se ojačali mišići i samim tim normalno kontrolisao rad bešike. Lekar može da odredi koliko često treba da se rade ovakve vežbe u zavisnosti i od težine problema, ali generalno posle 6 do 12 nedelja treba da se primeti znatno pobljšanje kontrolisanja bešike.

Magnezijum je mineral koji je veoma važan u borbi sa problemom kontrolisanja rada bešike. Magnezijum je veoma dobar i za mišiće i za nerve te će znatno pomoći kod ovakvih problema. Naučna istraživanja dokazala su da osobe koje su koristile magnezijum duži period imaju manju potrebu za mokrenjem u toku noći i smanjenu pojavu same inkontinencije. Magnezijum će sprečiti grčeve, te će pomoći i da se bešika u potpunosti isprazni kada je potrebno.

Joga se pokazala kao veliki borac kada je inkontinencija u pitanju. Žene koje su redovno vežbale jogu imale su znatno manje problema sa bešikom. Osim što će pomoći kod bolova u leđima, stanjiti struk i ublažiti astmu, Joga će biti od velike pomoći osobama koje se bore sa ovim nelagodnim problemom. Dokazano je da kod osoba koje vežbaju ovaj vid vežbi, smanjeno je čak i 70 posto učestalosti epizoda inkontinencije. Joga je veoma povezana sa teskobom i depresijom, a žene koje imaju problem sa kontrolisanjem bešike uspeće u svojoj borbi putem meditacije i opuštanja.

Brusnica takođe veoma povoljno utiče kada je inkontinencija prisutna. Najbolje je konzumirati je u vidu čaja, a može se i jesti kako kome više odgovara. Čaj je svakako delotvorniji, a brunica je veoma prisutna na našim prostorima. Potrebno je preliti dve kašike listova i plodova brusnice sa 2 dl ključale vode. To sve poklopiti i ostaviti da odmori na sobnoj temperaturi najmanje sat vremena. Procediti posle tog vremena i u toku dana preporučeno je piti više puta u gutljajima.



Mirođija je isto tako efikasna biljka protiv inkontinencije. Može se lako naći, a još lakše pripremiti što je od velikog značaja. Konzumira se u vidu čaja i takođe se pije gutljaj po gutlj. Način na koji treba da se pije ovaj čaj veoma je važan za bešiku. Da bi napravili ovaj lekoviti napitak potrebna je samo jedna kašika semena mirođije koja se treba preliti sa 2,5 dcl ključale vode. Poklopnjen čaj ostavi se da odstoji narednih pola sata i spreman je za upotrebu.

Vitamin D je neizbežan ukoliko osoba želi da se reši inkontinencije što pre. Ovaj moćni vitamin je ustvari promoter unosa kalcijuma i veoma dobro utiče na zdravlje kostiju, dok su najnovija istraživanja pokazala da je i odličan u borbi sa inkontinencijom. Ljudskom organizmu moguće je obezbediti dovoljno vitamina d ukoliko se u toku dana 15 minuta telo izloži sunčevim zracima.

Akupunkutra je takođe jedan vid pomoći za borbu protiv inkontinencije. Kada je neravnoteža kod inkontinencije prisutna i bešika se ne može kontrolisati, problemi ne dolaze samo do bubrega i bešike, već je mogu javiti i od pluća i srca i baš iz tih razloga akupunktura može biti od velike pomoći da se sve u ljudskom organizmu vrati u ravnotežu.

Jabukovo sirće pokazalo se kao veoma korisna i lekovita namirnica. Dokazano je da je blagotvoreno za mnoga oboljenja među kojima je i bešika i bubrezi. Jabukovo sirće potrebno je konzumirati razblaženo sa vodom i na taj način održaće se blago kisela sredina u urinarnom taktu. Ne samo što će biti jača bešika, već će se time smanjiti i razvoj mnogih bakterija koje mogu često da budu uzročnici mnogih infekcija.

Hipnoterapija je veoma pogodna za opuštanje celog ljudskog organizma. Tada terapeut koji pomaže pacijentu, dovodi ga do stanja potpunog opuštanja i relaksacije, kao i veoma visoke koncentracije. Tako opušteno stanje svakako će pomoći osobi koja ima problema sa inkontinencijom, jer će imati potpunu kontrolu nad svojim telom, pa tako i nad bešikom i mišićima.

Hajdučka trava je još jedna biljka od koje se može pripremiti fin čaj, koji će biti ukusan i još pomoći osobam koje vode borbu sa inkontinencijom. Hajdučka trava lako se nalazi u prirodi ili pak u nekim bolje opremljenim zdravim hranama. Jedna kašika suve hajdučke trave potrebna je za pripremu ovog leka. Ta količina prelije se sa 2 dcl vode koja je prethodno prokuvana. Poklopljen čaj treba da odstoji na sobnoj temperaturi narednih barem pola sata. Nakon odmora čaj procediti i tada je napitak spreman za konzumiranje. Preporučena doza je jedna šolja tri puta u toku jednog dana.

Katarion je lekovita biljka koja se može lako nabaviti, a veoma je efikasna kada je kontrola bešike u pitanju. 40 g katariona treba da se prelije sa vodom koja je proključala. Kada je katarion preliven i on takođe zahteva jedan mali odmor od jednog sata koliko je dovoljno da bi se procedio. Nakon proceđivanja spreman je za upotrebu. Čaj od katariona nema određenu količinu koja je preporučena za konzumiranje. Dovoljno je piti ga nekoliko puta u toku jednog dana.

izvor:atma

0 komentari