četvrtak, 30. ožujka 2017.

Samo nežno sa novorođenom bebom


Deo pod pelenom se obavezno čisti od spreda prema nazad, kako se crevne bakterije ne bi unele u mokraćne puteve, jer to može da dovede do mokraćne infekcije, naročito kod devojčica. Sluznica spoljnih genitalija kod devojčica se nežno očisti mokrom gazom. Ona se ne maže bebi kremom, ali ne smeta ako dođe u kontakt sa njom.

U prvoj godini se dete kupa svakodnevno, kasnije ređe. Dok ne otpadne pupčani patrljak, beba se ne potapa u kadicu sa vodom, da se pupak ne bi inficirao, već se poliva odozgo – vodom iz bokala ili tuša, pri čemu se gaza sa pupka ne skida. Kvašenje, sapunjanje i ispiranje se uvek obavlja odozgo na dole, sa leđne strane

Pupčani patrljak

Posle brisanja pelenom ili peškirom, bebi se menja gaza na pupku. Ukoliko je još prisutan pupčani patrljak, treba izvršiti dezinfekciju Povidon jodid rastvorom i zaštititi ga novom, sterilnom gazom (male komprese 5X5 centimetara). Praškovi i hidrogen više nisu u upotrebi, jer nisu sigurna zaštita od infekcija. Patrljak se dobro zalije jodom iz flašice potom zamota trouglastom gazom, koja se dobije kada se mala kompresa gaze razmota u veliki kvadrat, koji se potom presavije po dijagonali na pola.

Pupak

Ovako se postupa posle svakog kupanja, sve dok patrljak ne otpadne (3-25, u proseku 8-10 dana). Pupčana rana se u toku nekoliko narednih dana sasušuje, a za to vreme se i dalje dezinfikuje sa nekoliko kapi joda (kapanjem iz flašice). Posle toga se odozgo stavi sterilna kompresa od gaze, koja se za kožu fiksira nekim nežnijim flasterom, ili se koriste gotovi tupferi gaze sa flasterom. Ukoliko se pupak ne osuši za pet dana od otpadanja patrljka, ili patronažna sestra ima neku primedbu, ili se pojavi crvenilo kože oko pupka – bebu treba istog dana da pregleda pedijatar.

Kupanje

Kada se pupak potpuno osuši, više nije potrebno da se štiti gazom. Tada beba može da se potapa u kadicu za kupanje, ali joj se prethodno vlažnom pelenom moraju odstraniti sa kože eventualni tragovi stolice. Prvo se umije lice i kosmati deo glave, pa ostali deo tela – odozgo na dole. Bebi se glava i rameni pojas pridržavaju iznad nivoa vode. Temperatura vode treba da bude oko 37 stepeni, a vazduha u prostoriji 26-28 stepeni. Beba se pri ispiranju drži preko ruke nad kadom. Posle brisanja, bebi kremom se namaže deo tela izložen dejstvu stolice i mokraće, a u prvih mesec dana i svi pregibi

Pelene

Preneta novorođenčad ima suvu i ispucalu kožu, koja se ljušti. Kada se površni sloj izljušti – pojaviće se lepa, baršunasta koža. U slučaju bilo kakvih promena po koži, najbolje je konsultovati pedijatra.

Posle nege kože, beba se prepovija. Postoje dve vrste pelena: pamučne i za jednokratnu upotrebu koje, u najboljem slučaju, štite od vlage osam sati, pod uslovom da se beba ne ukaki. Tada odmah treba zameniti pelenu, kako bi se izbegao ojed.

Povijanje

Pravilno povijanje je široko onoliko koliko beba sama drži raširene nožice kad je gola. Postoje pristalice i protivnici širokog povoja. Uprkos činjenici da se u zapadnim zemljama on ne primenjuje, ne treba zaboraviti da je kod nas razvojni poremećaj kuka do primene širokog povoja bio česta pojava. Upravo je ovaj način povijanja u znatnoj meri redukovao posledično iščašenje kuka. Zato ga ne bi trebalo odbaciti sve dok se na našoj populaciji ne sprovede relevantna klinička studija.

Široki povoj se primenjuje bar do šest meseci života, a podrazumeva istovremenu primenu jedne švedske i dve tetra pelene ili jedne švedske, jedne tetra i jedne pelene za jednokratnu upotrebu, koja se stavlja direktno uz telo (može od prvog dana ali je, dok se pupak ne osuši, treba saviti ispod pupka, kako se ne bi previdelo eventualno krvarenje iz pupčane rane).

Odeća

Preko pelene se bebi obuče benkica i zeka, po potrebi i nešto deblje, a kapica samo posle kupanja i napolju. Temperatura sobe u kojoj dete boravi treba da bude 20-23 stepena.

Nega očiju

Ukoliko nema sekreta u očima, dovoljno ih je posle kupanja samo prebrisati gazom – od spoljnog ugla ka nosu, a eventualni sekret se čisti troprocentnom bornom kiselinom.

Nega nosa

Kada je beba prehlađena, zapušen nos je čini razdražljivom i ometa pravilno sisanje. Tada je veliki rizik i od zapaljenja srednjeg uva. Da bi se ono sprečilo, neophodno je da se pre svakog podoja nosić očisti fiziološkim rastvorom, koji se direktno iz plastične ampule ili pomoću šprica (naravno, bez igle) ukapa u obe nozdrve. Nakon toga se «sadržaj» nosića izvlači aspiratorom za nos, prema priloženom uputstvu. Upotreba pumpice za nos je dozvoljena tek nakon trećeg meseca.

Nega ušiju

Ušne školjke je posle kupanja dovoljno prebrisati suvom pelenom. Nije dobro gurati štapiće u uši, jer će to skoro sigurno da dovede do upale ušnog kanala, tako da su ušni lekari izričito protiv ovih štapića.

Nega kose i noktiju

Bebi treba četkati kosicu gustom četkom, kako bi se sprečilo stvaranje temenjače. Ako je prisutna, skida se mehanički, nakon što se kosmati deo glave namaže bebi uljem. Nokte treba redovno podrezivati da se beba njima ne bi izgrebala po licu.

Čišćenje soora

Soor predstavlja bele naslage gljivice candide albicans na jeziku, nepcu i sluznici usne duplje (obično nakon konzumiranja nekog antibiotika). Soor se skida mehanički, prstom koji je obmotan gazom natopljenom rastvorom sode bikarbone (dve ravne kašičice na decilitar prokuvane i ohlađene vode). To se čini uvek pre jela, kako se ne bi izazvalo povraćanje. Posle jela, na jezik treba stavljati (četiri puta dnevno) i neki antimikotik (Nistatin kapi ili Dactanol gel), i to četiri do pet dana.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

Izvor:yumama.com

0 komentari