četvrtak, 30. ožujka 2017.

Stiže beba: Znaci koji ukazuju da je porođaj blizu


Svaka buduća mama s nestrpljenjem iščekuje dan kada će prvi put u naručje uzeti svoju bebu koju je devet meseci nosila u stomaku.

Međutim, iako jedva čekaju da se porode, mnoge trudnice se i plaše porođaja, te ih često mnogi lažni znaci zbunjuju.Pitanja se neprestano gomilaju: Kada će se to dogoditi? Kako ću znati da je došao taj trenutak? Kako će izgledati? Koliko će trajati?…

Iako je teško predvideti odgovore na sva pitanja, postoje neki jasni znaci koji otkrivaju da beba stiže!

1-4 nedelje do porođaja
Beba se “spušta”

Nekoliko nedelja pre početka porođaja, vaša beba će početi da se spušta u karlicu (ovo se obično dešava kod trudnica koje prvi put nose bebu, kod kasnijih trudnoća beba će se spustiti pred sam porođaj). Beba naime traži pravi položaj za “izlazak u svet” – glava na dole i što niže. Verovatno ćete se više gegati i trčkati stalno u toalet, s obzirom da beba vrši veći pritisak na vašu bešiku. Ali, dobra vest je da ćete imati više prostora za disanje, jer se beba udaljava od pluća.

Grlić materice je otvoren

Vaš grlić se takođe priprema za porođaj – počinje da se širi (otvara) i da se stanjuje u danima ili nedeljama pre porođaja. U nedeljnim pregledima, vaš doktor će verovatno proveravati koliko ste se otvorili. Ono što treba da znate jeste da je to sve individualno, tako da nema potrebe da se obeshrabrite ako sve sporo napreduje.Češći grčevi i jači bol u leđima

Trudnice kojima nije prva trudnoća mogu osećati još jaču bol u donjem delu leđa i preponama. Vaši mišići i zglobovi se istežu i pripremaju vas za porođaj.

Bol u zglobovima

Bolovi u zglobovima su uglavnom posledica pripreme tela za porođaj – pod uticajem hormona relaksina koji, pre svega, razmekšava zglobove karlice kako bi beba mogla da prođe kroz karlični kanal. Nažalost, njegov efekat se oseća i na svim ostalim zglobovima, tako da se dešava da neki od njih počne da boli “iz čista mira”.

Pogledajte i Kako trudnoća utiče na zglobove?

Dijareja

Baš kao što se mišići materice opuštaju pri pripremi za porođaj, isto se dešava i sa drugim mišićima, uključujući i mišiće rektuma. To može dovesti do sitnih pokreta creva. Iako ovo može biti izluđujuće, to su sve normalne pojave i znaci da ćete se uskoro poroditi.

Izvor:yumama.com

0 komentari