srijeda, 5. travnja 2017.

NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU: Štiti od moždanog i topi kile kao ludo!!


Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu hurme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, visokog krvnog tlaka, holesterola, pa sve do raka… gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti hurmama, piše “Sirova hrana“…

ADVERTISEMENTS


Odličan izvor željeza

Osobe koje pate od anemije bi trebale jesti što više hurmi jer su one odličan izvor željeza. 100 grama hurmi sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11 posto preporučene dnevne vrijednosti. Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.

Vitamini za oči

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin hurme se nazivaju “vitaminima za oči”. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežnicu i makulu oka, jer potpomažu stanice epitela za dobar vid i mogu spriječiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Želite li sačuvati dobar vid trebate jesti što više hurmi.

Zaustavljaju proljev

Hurme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja proljeva. Osim toga hurme pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem hurmi olakšat ćete crijevima da stvore “prijateljske” bakterije.

Lijek za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju proljev, hurme mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko hurmi i navečer ih pokiseliti u čistu vodu. Tokom noći hurme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lijena crijeva. U SAD-u hurme se pakuju u male boce kao lijekovi i to se propisuje kao lijek za zatvor. 100 grama hurmi ( 10-21 hurmi) sadrži 8,5 grama vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih tvari, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.

Olakšava porođaj

Eksperiment koji su proveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje hurmi četiri sedmice prije porođaja, može majkama olakšati porođajne bolove i umanjiti krvarenje. Žene koje su prije porođaja jele hurme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, hurme su ženama pomogle da prebrode post-porođajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu.

Regulišu tjelesnu težinu

Zbog visokog učešća hranjivih tvari, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan želudac uzmete hurme, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potreban šećer. Hurme nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja hurmi mogli udebljati. Kilogram hurmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovjeka koji je aktivan cijeli dan.

Snižavaju holesterol

Hurme imaju sposobnost da smanje nivo LDL neželjenog holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jačaju srce

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerojatno voće. Tokom noći potopite hurme sa sjemenkama u vodu. Ujutro ukloniti sjemenke iz hurmi, sameljite ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzimajte nekoliko puta dnevno kako biste ojačali srce.

Smanjuju krvni tlak

Hurme su vrlo pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog tlaka. One sadrže vrlo malo sodija, a bogate su potazijem. Standardna porcija od pet ili šest hurmi daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih žila. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezija dnevno može smanjiti krvni tlak.

Štiti od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti hurmi je njihova sposobnost da regulišu zdrav živčani sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 miligrama) može smanjiti rizik od moždanog udara za čak 40 posto.

Hrana za mozak

Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se hurme preporučavaju u prehrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans

Hurme su veliko energetsko pojačalo, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski efekat iz hurmi izvući ćete ako ih pomiješate s mlijekom orašastih plodova. Ovaj hranjivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrijednosti. Povećava se*sualnu izdržljivost kod oba spola, jer datulje jačaju tijelo i povećavaju nivo energije.

Hrana za bebe

Šećer iz hurmi je vrsta šećera koja se najlakše otapa i probavlja, pa je on prikladan za novorođenčad, s tim da hurme trebaju biti usitnjene ili namočene u vodi prije davanja djetetu kako bi ih ono lakše pojelo. Savremeni institut za hranu savjetuje da se djeci koja pate od prirodne nervoze ili hiperaktivnosti daju hurme.

Idealna hrana za post

Zanimljivo je da čak i doktori savjetuju pacijentima koji se liječe postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. S obzirom da je poznato kako hurme sadrže veliki udio šećera koji se lako apsorbuje, onda je jasno da su hurme i voda najbolja hrana nakon posta.

Jačaju zubnu caklinu

Datulje sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer spriječava daljnje kvarenje zuba. Hurma se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je siše. To će kod beba umanjiti bol u desnima.

Vjeruje se da hurme imaju efikasno djelovanje u liječenju raka, za što je zaslužan element selen kojeg ima u hurmama. Hurme su dobre za liječenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih tvari. Uzimanje soka od hurmi pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Hurme su odličan lijek i protiv alkoholne omamljenosti.

 
izvor: http://www.haber.ba

0 komentari